Apple laittoi tiistaina 19.9. jakoon uuden iOS 11 käyttöjärjestelmäpäivityksen iPhone, iPad ja iPod Touch -laitteille.
Etenkin iPadilla muutokset ovat isoja: ensimmäistä kertaa iPad pääsee täysiin oikeuksiinsa. Enää se ei ole vain “kuin isompi iPhone”. Lisäksi iOS 11 tekee sitä tukevista tablet-laitteista entistä tietokonemaisempia.
Päivitys myös vapauttaa runsaasti lisätilaa laitteesta riippuen, itse sain iPhoneeni hieman yli 6 gt lisätilaa – tämä oli iloinen yllätys.
Muutokset: iPad
Uusi monipuolisempi Dock, joka muistuttaa hieman Mac-laitteista tuttua ohjelmapalkkia, tuo uutta toimivuutta iPadeille. Uudistetun Dockin saa näkyville ilman, että sovelluksesta pitäisi erikseen poistua, tämä nopeuttaa hivenen eri sovellusten välillä siirtymistä.
Dock muistaa nyt myös viimeksi käyttämäsi sovellukset, joten ne ovat aina valmiina käytettäväksi, jos et ole niitä erikseen kiinnittänyt kyseiseen palkkiin.
Uusi iOS 11 tuo myös uudistetun moniajonäkymän johon on yhdistetty myös ohjauskeskus. Uudessa moniajonäkymässä käynnissä olevien sovellusten välillä siirtyminen onnistuu aiempaa kätevimmin, sillä nyt niitä näkee kerralla enemmän sekä selkeämmin.
Myös iPadin näppäimistö on saanut uudistuksia. Uusi QuickType-näppäimistö jossa voi pyyhkäisyeleellä kirjoittaa haluaman näppäimen “takana” olevan symbolin tai merkin.
Muutokset: iPhone
Muutokset iPhonen puolella ovat hieman hillitympiä.
Ohjauskeskus käyttää nyt koko ruudun hyödykseen, riippuen siitä, kuinka paljon olet siihen haluamasi toimintopainikkeita lisännyt. Myös ilmoituskeskus (kuten iPadissa) on uudistettu Cover Sheet -nimiseksi. Cover Sheet on kuin lukitusnäyttö: se näyttää ajan sekä ilmoitukset.
Kamera sisältää nyt enemmän erilaisia valmiita suodattimia, joita voit vaihdella tilanteen mukaan. Osa suodattimista ovat vain uudelleennimettyjä.
Uusi AirPlay 2 tukee nyt musiikin soittoa yhtäaikaisesti moneen eri laitteeseen (esimerkiksi kaiuttimeen), lisäksi äänenvoimakkuutta voi säädellä laitekohtaisesti. Voit siis soittaa samaa kappaletta esimerkiksi kahdessa eri huoneessa eri äänenvoimakkuuksilla.
Päivitys sisältää myös lukuisia muita isompia ja pienempiä uudistuksia.
Tänä vuonna Apple tiputti kokonaan 32-bittiset laitteet pois, eli iOS 11’ta ei nähdä iPhone 5 tai 5C puhelimilla.
Yhteisiä muutoksia
Ohjauskeskus on saanut täyden muodonmuutoksen, sitä on nyt mahdollista muokata omanlaisekseen, lisäksi se käyttää tehokkaammin laitteen ruututilaa.
Ensimmäistä kertaa iOS-laitteilla on mahdollista luoda näyttötallenteita ilman ulkopuolisia ohjelmia. Voit siis “videokuvata” näyttöä suoraan laitteesta, tämä on erittäin toivottu ominaisuus.
App Store on myös saanut muodonmuutoksen.
Uudesta “Tänään” välilehdestä näet nimensä mukaan erilaisia ajankohtaisia tarjouksia, sovellusnostoja ja muuta.
Erillisessä “Pelit” välilehdessä majailee pinnalla olevia pelejä, pelien päivityksiä ja oheissisältöä, samasta välilehdestä voit hakea omia suosikkipelejäsi halutusta kategoriasta.
“Apit” välilehdestä löytyy tietysti erilaiset sovellukset, “Päivitykset” ja “Haku” välilehdet tuskin esittelyä tarvitsevat.
Lisäksi laitteet saavat uuden Tiedostot-sovelluksen, joka on nimensä mukaan tiedostojenhallintasovellus. Sovellus tuo yhteen laitteen eri tiedostot, myös käyttämistäsi pilvipalveluista kuten esimerkiksi Microsoftin OneDrivesta tai Google Drivesta.
Lisätyn todellisuuden painoarvo on melkoinen. Apple julkaisi jo aiemmin tänä vuonna uuden ARKit-työkalupaketin, jolla kehittäjät voivat helpommin luoda lisättyä todellisuutta hyödyntäviä sovelluksia.
Tuetut laitteet
- iPhone 5s tai uudemmat
- iPad 5. sukupolvi tai uudemmat, iPad Mini 2 tai uudemmat (jotkin ominaisuudet rajattu)
- iPod Touch 6. sukupolvi