Päätin mielenkiinnon vuoksi asentaa Retina iPad miniin (2. sukupolven iPad mini) uuden iOS 12 Public Betan – kyseessä on siis syksyllä tulevan käyttöjärjestelmän vielä testivaiheessa oleva päivitys.
Tässä blogikirjoituksessaan jaan nimenomaan iPadilla saaduista kokemuksista, osa toiminnoista on myös rajattu vain tietyille laitteille.
Tuleva iOS 12 ei sisällä edellistä versiota nähden niin paljoa uudistuksia, se keskittyy enimmäkseen vakauteen josta iOS 11 kärsi (pahasti). Vaikka kyseessä on vielä varhaisessa testivaiheessa oleva versio, toimii se oman testini perusteella jo nyt hämmästyttävän vakaasti. Retina iPad mini on julkaistu vuonna 2013, ikäänsä nähden iOS 12 tuo sille runsaasti vakautta, sama pätee (toivottavasti) myös iPhone 5S -puhelimeen, joka jakaa saman A7-järjestelmäpiirin.
Uusi iOS 12 tuo iPadeihin mm. uusia elekomentoja sekä uudistuksia moniajonäkymään ja ohjauskeskukseen, nämä kaksi on nyt eroteltu omiksi – iOS 11:ssa ne olivat samassa näkymässä, tämä oli omasta mielestäni toimivampi ratkaisu.
Tietyt sovellukset tuntuvat aukeavan hieman nopeammin kuten on luvattu, näppäimistö tulee esiin nopeammin ja käyttöliittymän eri animaatiot ovat sulavampia – näyttäisi myös siltä että ilmoitusnäkymää kiusannut jumitusbugi on korjattu.
Järkeä ilmoituksiin – vihdoin!
Yksi odotetuimmista uudistuksista liittyy ilmoituksiin ja niiden hallintaan. Ilmoitukset voidaan nyt lajitella sovelluksittain, jolloin ilmoituskeskus tai lukitusnäyttö ei täyty vain yhden sovelluksen lähettämistä ilmoituksista – tällöin näkee helpommin mistä niitä on tullut. Painamalla sovelluksen “ilmoituspinoa” näyttää se kaikki kuittaamattomat ilmoitukset.
Seuraa ruutuaikaasi
Toinen merkittävä uudistus tai oikeastaan toiminto, on ruutuaika. Tällä toiminnolla voit kätevästi seurata kuinka paljon vietät aikaa tietyissä sovelluksissa. Voit asettaa myös aikarajoituksia niiden käyttöön.
Ruutuaika voi paljastaa yllättäviäkin tietoja siitä, mihin käytät laitettasi. Se on myös erinomainen väline vanhemmille, jotka haluavat rajoittaa lastensa nimenomaan ruutuaikaa halutulla laitteella. Jos tiettyyn sovellukseen on asetettu aikarajoitin, menee se pääsykoodin taakse ajan ylittyä.
Vihjeitä uudesta iPadista?
Uudet elekomennot antavat vahvasti vihjeitä tulevasta iPadista. Sovelluksia voi nyt sulkea samalla tavalla kuten iPhone X -puhelimessa pyyhkäisemällä ruudun alalaidasta ylös. Myös sama viiden sormen samanaikainen “nipistys” toimii edelleen. Moniajonäkymä aukeaa pyyhkäisemällä ruudun alalaidasta keskelle, sormea pitää pitää hetki paikallaan.
Lisäksi sovelluksesta toiseen siirtyminen onnistuu mös pyyhkäisemälllä ruudun alhaalta “kaaressa” sivuttain, myös neljän- tai viiden sormen sivuttaispyyhkäisy toimii edelleen.
Nämä eleet antavat osviittaa siitä, että syksyllä nähdään mahdollisesti iPhone X:n kaltainen iPad ilman kotipainiketta.
Pieni suuri päivitys
Vaikka iOS 12 keskittyykin enimmäkseen vakauteen, on se silti virkistävä päivitys tuoden myös yllättävän paljon uutta. Se tuo myös vanhemmille laitteille lisää käyttövuosia: 5–6 vuoden käyttöaika puhelimelle tai tabletille on nykypäivänä harvinaista.
Mikäli haluat kokeilla tulevaa päivitystä jo nyt, voit ladata sitä tukevalle laitteelle (iPhone 5S tai uudempi, iPad mini 2/iPad 5. sukupolvi tai uudempi, iPod 6. sukupolvi) sen asennusprofiilin osoitteesta beta.apple.com. On kuitenkin äärimmäisen tärkeää muistaa, että kyseessä on vielä beta-vaiheessa oleva päivitys, eikä sen asentamista vielä suositelta päälaitteelle. Jos sinulta kuitenkin löytyy laite, jota et käytä “päälaitteenasi”, voit huoletta sentaa sen sille.
Tuleva iOS 12 vaikuttaa erittäin lupaavalta!