Jutut Mielipide

Äänekäs lämpöpatteri

Lämpöpatterinkin ääni voi olla ärsyttävä.

Olen jo muutaman kuukauden tuskaillut makuuhuoneeni lämpöpatterin kanssa, se pitää järjettömän kovaa kohinaa.

Lämpöpatterin termostaatti ja venttiili(?) vaihdettiin hiljaittain (sekä muita säädöksiä), eikä sillä ollut minkäänlaista vaikutusta sen äänekkyyteen – edelleenkin se pitää voimakasta kohinaa.

Toki kiertovesilämpöpatterit päästävät luonnostaan jonkinlaista kohinaa, mutta ei sellaista, joka vaikuttaa yöuniin. Itse en ole koskaan törmännyt sellaisiin – kunnes nyt.

Ääni on ärsyttävä. Kun tietää, ettei patterin kuulu pitää tuollaista ääntä, alkaa ääni aina yhä enemmän ja enemmän ärsyttämään. Ehkä revin koko patterin irti ja heitän sen ikkunasta, argh!

Tätä blogikirjoitusta kirjoitan tuon ärsyttävän äänen parissa.

Huolto tehty

Lämpöpatteriin vaihdettiin uusi termostaatti ja paluuventtiiliin tehtiin jotain säätöä, näillä ei kuitenkaan ollut mitään vaikutusta. Patteri pitää edelleen ärsyttävää kohinaa.

Kun patterin kääntää täysille, pienenee ääni hivenen, muttei paljoa. Tällöin myös huoneen lämpötilakin nousee tukalaksi.

Mikä ratkaisuksi?

Olen Googlettanut asiasta, ja monella muullakin on/on ollut samankaltaista ongelmaa. Osa kertoo pattereiden ilmauksen olevan ratkaisu, ääni ei kuitenkaan ole samankaltainen, mitä ilmaamista tarvitseva patteri pitää. Joidenkin mielestä kerrostalon lämmityksen vesivirtaus on liian korkea, joka aiheuttaisi painetta putkistoista – tästä syntyisi kohinan kaltainen ääni.

Viimeisimpänä ratkaisuna olen miettinyt korvatulppia. Kyllä, kuulostaa hieman radikaalilta ratkaisulta kun ei voi nukkua yöuniaan rauhassa omassa kodissa.

Tähän on pakko löytyä järkevä ratkaisu, ehkä soitan taas uudestaan huoltoon.

Jätä kommentti

3 kommenttia

 • Sama ongelma.
  Kaikki olen tehnyt mutta ei auta.
  Asun Saton vuokra-asunnossa.

  • Harmi kuulla, että sinullakin on sama ongelma lämpöpatterin kanssa.
   Itselläni kohinaongelma ratkesi termostaatin vaihdossa, ääntä se kyllä vielä pitää, mutta ei niin suurta.

 • Ei ole kiva, että ääni vaikuttaa yöuniin. Kummallista, jos lämpöpatteriin tehtiin säätöjä ja vielä pitää ääntä. Meillä patteri ei tunnu lämmittävän tarpeeksi, joten huoltoon meidänkin pitäisi soittaa.