Jutut Mielipide

Älykello kolmatta vuotta ranteessa

Ensimmäisen sukupolven Apple Watch oli hyvä startti Applen älykelloille.

Vuonna 2015 päätin hankkia rannekellon sitten armeija-aikojen, tällä kertaa kello olisi älykäs – siis älykello.

Muutama vuosi sitten siirryin käyttämään pääsääntöisesti Applen ekosysteemiä, johon kuuluu tietokone ja puhelin, olisi älykellokin yhtenäinen näiden kanssa: valitsin siis Apple Watch-kellon (42mm).

Kyseinen älykello on Applen ensimmäisen sukupolven tuotos, ns. “Series 0”.

Pääsääntöinen syy älykellon hankintaan oli uteliaisuus. Älykellon hankintaa mietin jo Pebble-älykellojen aikaan.

Olen käyttänyt älykelloa päivittäin jo kohta kolmatta vuotta, se on pysynyt yllättävän hyvässä kunnossa, vaikka se onkin useita kolhuja saanut. Näytöstä löytyy vain yksi pieni naarmu, sitä ei kuitenkaan käytössä huomaa.

Päivittäinen käyttö

Kun laitoin älykellon ensimmäistä kertaa ranteeseen, se tuntui jokseenkin oudolta, kelloon kuitenkin tottui jo muutaman päivän jälkeen, eikä sitä enää edes huomaa. Jos kelloa ei ole ranteessa, olo tuntuu alastomalta.

Kellosta on mukava seurata omaa aktiivisuutta, jokaiselle viikolle voi asettaa oman tavoitteen jonka saavutettua kello palkitsee “aktiivisuusmerkillä”. Lisäksi päivän päätteeksi on mielenkiintoista katsoa, kuinka paljon on tullut askeleita ja kuinka paljon on ollut tunteja jolloin ei ole jaloiteltu.

Apple Watch toimii puhelimen jatkeena, se näyttää puhelimeen tulevat ilmoitukset yms. Kellon kautta voi soittaa puheluita, kunhan se on yhteydessä puhelimeen.

Jo useammat App Storesta ladattavat iOS-sovellukset tarjoavat myös Apple Watchille sovelluksen, kuten esimerkiksi Ilta-Sanomat, Twitter, Instagram tai Facebook Messenger, kellosta löytyy tietysti myös Applen omia sovelluksia.

Kellosta löytyy myös iOS-laitteista tuttu Siri-avustin, jonka avulla voi käynnistää ajastimia, harjoitteluita, soittaa puheluita ja paljon muuta. Itselläni tulee eniten käytettyä juuri ajastinta ruoanlaitossa.

Ensimmäinen (beta)sukupolvi

Koska kyseessä on Applen ensimmäisen sukupolven kello, ei se ole täydellinen. Etenkin kolmannen osapuolen sovellukset latautuivat hitaasti, myös joidenkin kellotaulujen kanssa voi esiintyä ajoittaisia ongelmia (etenkin Liike ja Timelapse).

Ongelma kuitenkin parani huomattavasti uuden watchOS 4 -päivityksen yhteydessä, jossa käytetyimpiä sovelluksia voi “kiinnittää” Dock-valikkoon, tässä valikossa sovellukset pysyvät taustalla aktiivisena tarjoten niiden nopean latautumisen.

Jos ensimmäisen sukupolven Apple Watchia vertaa uudempaan Series 3:en, on se harpannut teknisesti ison askeleen eteenpäin – rakenteeltaan Apple ei ole kelloja muuttanut, joten kellon rannekkeet sopivat muidenkin versioiden kanssa.

Laajasti kustomoitavissa

Kun puhutaan kellosta, on se tällöin myös osa pukeutumista: se on eräänlainen asuste. Apple Watchissa käytettyjä rannekkeita voidaan vaihtaa helposti kirjaimellisesti napin painalluksella (joka vapauttaa rannekkeen lukituksen). Kellolle on saatavilla runsaasti erilaisia rannekkeita, niin Applen valmistamia kuten myös kolmannen osapuolten tekemiä.

Itseltäni löytyy Applen oletus Sport-rannekkeen lisäksi metallinen milanolaistyylinen ranneke sekä Applen punotusta nailonista valmistettu ranneke. Apple tarjoaa kelloilleen runsaan rannekevalikoiman, kolmannen osapuolen rannekkeita löytää edullisemmin mm. eBaystä tai Amazonista.

Rannekkeilla voi kätevästi vaihtaa kellon yleisilmettä, mutta myös itse kellosta löytyvien kellotaulujen vaihtaminen ja muokattavuus tuo siihen vielä lisää kustomoitavuutta.

Kellotauluja löytyy yhteensä 19 kappaletta, joista jokaista voi muokata omanlaisekseen eri väreillä ja komplikaatioilla (komplikaatiot ovat kellotaulussa näytettäviä pienoisohjelmia). Lisäksi voi luoda uusia kellotauluja esimerkiksi kuvista, tai luoda uusia muokattuja tauluja jo olemassa olevista. Kellotauluja voi vaihtaa toiseen kätevästi pyyhkäisyeleellä, tai painamalla näyttöä syvemmin – kellotauluja voi hallita myös iPhonen Watch-sovelluksen kautta.

Tekninen puoli

Kellon sisältä löytyy Applen suunnittelema S1-järjestelmäpiiri. Kellosta löytyy 312×390 pikselin näyttö (42mm-malli), yksiytiminen prosessori (520 MHz), 512Mb keskusmuistia, 8 Gb tallennustilaa, kaiutin ja mikrofoni.

Ensimmäisen sukupolven Watch ei ole vesitiivis, mutta roiske- ja pölysuojattu. Oma kelloni on ollut useasti veden alla, eikä se ole siihen reagoinut millään tavalla.

Uudemmissa malleissa on huomattavasti enemmän tehoa ja keskusmuistia.

Kellon OLED-näyttö, joka on oleellinen osa sitä, on riittävän kirkas myös auringonpaisteessa. Viimeisin watchOS 4 -päivitys toi kellolle myös taskulampputoiminnon, joka hyödyntää näytön maksimikirkkautta – toimien näin ollen kätevänä väliaikaisena taskulamppua, pimeässä parempaa lamppua etsiessä. Näyttö on myös tarkkka, joten pikseleitä ei erota toisitaan edes läheltä katsottuna.

Apple Watchin lataus onnistuu helposti iduktiivisen latauksen avulla, eli “langattomasti”.

Kello tukee mobiilimaksamista Applen oman Apple Pay -palvelun kautta. Suomessa Apple Paytä voi käyttää tällä hetkellä mm. vain Nordean ja St1:n asiakkaat. Osuuspankki on kertonut kehittävänsä omaa mobiilimaksujärjestelmää, Apple Paytä ei ole OP:n mukaan kuitenkaan poissuljettu, joten kyseisen pankin asiakkaat saattavat sen joskus saada käyttöönsä – vain aika näyttää.

Painikkeita kellossa on vain kaksi: kruunu ja sivupainike. Kruunua painamalla pääsee sovellusvalikkoon/sen avulla voi sulkea sovelluksen, pitkään painettuna se aktivoi Sirin ja nopeasti kaksi kertaa painettuna se vie viimeisimpään sovellukseen.

Sivupainiketta painamalla aukeaa Dock, pitempään painettuna aukeaa virtavalinnat, nopeasti kaksi kertaa painettuna se avaa Apple Payn. Jos kruunua ja sivupainiketta painetaan yhtä aikaa, ottaa kello ruutukuvan.

Kellon takaa löytyy sykemittarin lisäksi myös toiset kaksi painiketta, nämä ovat vain rannekkeiden vapauttamista varten.

Tarpeellinen vai pelkkä “gimmick”?

Lyhyesti sanottuna älykello ei ole tarpeellinen. Pitkästi sanottuna taas se on.

Koska kello on älykello, se on paljon muutakin kuin kellon ja aktiivisuusmittarin yhdistelmä, se on pieni tietokone ranteessasi ja sitä se voi myös kirjaimellisesti olla.

Jos itse olet älykelloa hankkimassa, tarkemmin sanottuna juuri Apple Watchia, on se tällä hetkellä ainoa varteenotettava älykello iPhonelle. Se tuo lisämukavuutta, mutta ilman sitäkin pärjää hyvin. Joskus kello voi olla rasittava, sillä puhelimeesi tuleva informaatio on aina ranteessasi (toki asetuksilla voi muuttaa infomraatiokulkua).

Sovellusvalikkoa voi pienentää, jolloin näkee kaikki sovellukset kerralla. Sovellusvalikon saa auki painamalla kruunua.

Sovellusvalikon voi vaihtaa myös luetteloksi.

Dockista näkee viimeisimmät sekä siihen kiinnitetyt sovellukset. Dockin saa avattua painamalla sivupainikettta.

Painamalla kellotaulua syvemmin, avautuu kellotauluvalikko.

Kellotauluja voi muokata haluamakseen.

Kaleidoskooppi-kellotaululla voi luoda hauskoja kellotauluja.

Kellosta löytyy myös tuttu Siri-avustin.

Ensimmäisen sukupolven Apple Watch -kellon mukana tuli kestävä muovikotelo.

Kotelon sisältä löytyy pehmeä samettinen pinta, joka suojaa kellon näyttöä esim. kuljetuksessa.

Puhelimen Watch-sovelluksella voi hallita kellon eri asetuksia – asetuksia voi muokata toki myös suoraan kellossa.

Kellotauluja voi vaihtaa ja luoda myös puhelimen kautta.

Jätä kommentti