Jutut Maailmalta Mielipide

Apple Special Event – tätä kaikkea julkaistiin

Kuva: Apple

Tiistaina 12. syyskuuta Apple järjesti Special Event -lehdistötilaisuuden uuden tulevan Apple Park -pääkonttorin alueella Steve Jobs Theaterissa.

Tilaisuudessa esiteltiin uusi Apple Watch Series 3, Apple TV 4K ja uudet iPhonet (8, 8 Plus ja X), eli kaikki ne mitä alun perin huhuttiin. Apple kertoi myös uusivansa Apple Store -kauppojaan ja kertoi myös eri laitteiden tulevista lisävarusteista.

Apple Watch

Apple Watch Series 3. Kuva: Apple

Uusi Series 3 tuo omenakelloon LTE-tuen, eli kelloa voi käyttää “itsenäisesti”, ilman puhelinta. Tämä siis tarkoittaa sitä, että voit soittaa puheluita, lähettää viestejä, striimata musiikkia ja saada ilmoituksia ilman, että kello olisi yhteydessä puhelimeen – eli esimerkiksi lenkillä voit jättää puhelimen kotiin.

Kellossa on myös tehokkaampi S3-siru joka sisältää mm. tuplaydinprosessori sekä W3-siru langattomia yhteyksiä varten.

Laite mittaa sykettä nyt entistä tarkemmin, ja huomioi siinä tapahtuvat erot – tämä toiminto on aktivoitu vain Yhdysvalloissa.

Kellosta on kaksi eri versiota, LTE-yhteydellä ja ilman, näistä vain jälkimmäinen on tulossa Suomen markkinoille.

Uusi Series 3 korvaa kokonaan Series 2’n. Apple myy uuden kellon rinnalla myös vanhaa Series 1 -mallistoa.

Aiemmin huhuttuja Smart band, eli älyrannekkeita ei kuitenkaan nähty.

Apple Watch Series 3’n hinta Suomessa on 379 € (38 mm) ja 409 € (42 mm). Series 1 hinta laski 279 euroon (38 mm) ja 309 € (42 mm).

Apple TV 4K

Kuten aiemmin oltiin huhuttu, myös Apple TV sai päivityksen. Tämä viihdelaatikko pitää sisällään nyt uudemman Apple A10X-prosessorin, siis saman mikä löytyy uudemmista iPad Pro -tableteista.

Nimensä mukaan uusi Apple TV kykenee toistamaan 4K HDR-kuvaa.

Apple TV 4K’n hinta Suomessa on alkaen 199 € (32 Gt).

iPhone 8 ja 8 Plus

iPhone 8 Plus ja iPhone 8

iPhone 8 Plus ja iPhone 8. Kuva: Apple

Myös iPhonet vuotivat jo aiemmin julkisuuteen, kuten edellisinä vuosina.

Uudet iPhone 8 ja 8 Plus (X mukaan lukien) jakavat saman A11 Bionic -sirun. A11 pitää sisällään 2 korkean suorituskyvyn ydintä ja 4 energiapihiä ydintä, näitä kaikkia ytimiä voidaan käyttää samaan aikaan.

Nimeämisestä kuitenkin huomiona se, että tänä vuonna s-päivitys jätettiin kokonaan välistä.

Uuden sukupolven iPhone 8 ja 8 Plus ovat ulkoisesti samanlaisia, mitä viime vuonna nähty 7, erona kuitenkin se, että uusissa puhelimissa on lasinen takalevy, joka näin ollen mahdollistaa langattoman latauksen.

Puhelimien sisukalut ovat kutenkin päivittyneet, kuten aiemmin mainittu A11-siru.

Kamera on molemmissa malleissa aiempaa parempi. Kamera kykenee nyt 4K-videokuvaukseen 60 kuvan nopeudella. Näyttö tukee nyt myös TrueTone-tekniikkaa, joka aiemmin nähtiin 10.5″ iPad Pro’ssa.

Plus-mallissa portrait-kuvaus on edellistä sukupolvea kehittyneempi, myös kaksoiskameran molemmissa kameroissa on optinen kuvanvakaus.

Perusmallin hinta Suomessa on alkaen 829 € (64Gt), Plus-malli alkaen 939 € (64 Gt).

iPhone X

iPhone X. Kuva: Apple

One more thing… Tänä vuonna se oli uusi iPhone X, jota kutsuttiin julkaisutilaisuudessa myös nimellä iPhone 10 (x tarkoittaa lukua 10). Nythän on siis kulunut 10 vuotta ensimmäisestä iPhonesta.

Merkittävin uudistus omasta mielestäni on kotipainikkeen puuttuminen, tämä on korvattu eleillä. Kotipainikkeessa ollut Touch ID sormenjälkitunnistus on korvattu uudella Face ID kasvojentunnistusmenetelmällä, eli sitä ei olla integroitu näyttöön kuten aiemmin huhuttiin.

Näyttö iPhone X’ssä on OLED-tekniikkaa, jota käytetään Applen puhelimissa ensimmäistä kertaa. 5.8 tuuman näyttö täyttää lähes koko etupaneelin, jättäen ylös palkin, jossa sijaitsee TrueDepth-kamera kasvojentunnistustekniikalle. Uuden iPhonen näyttö on siis suurempi, mitä iPhone 8 Plus -mallissa (5.5), mutta on silti fyysisesti huomattavasti pienempi. Puhelimen fyysinen koko vastaa melkein iPhone 8’aa.

Kamera iPhone X -mallissa on sama, mitä 8 Plus malleissa (iPhone 8 kykenee vain 3 kertaiseen digitaaliseen zoomiin, muut 6 kertaiseen, iPhone 8’ssa ei myöskään ole optista zoomausta).

Etukamera on myös lähes sama mitä 8 ja 8 Plus malleissa, ainoana erona on muotokuvatila, muotokuvavalo sekä animoji.

Uuden iPhone X’n hinta Suomessa on (köh köh) alkaen 1 179 € (64 Gt).

Mielipiteeni tilaisuudesta

Tilaisuus jäi hieman vaisuksi. Osasyy tähän on toki se, että olen seurannut aktiivisesti erilaisia huhuja ja vuotoja.

Apple Watch oli itselleni isoin pettymys, LTE-tuki on ihan kiva, mutta Suomessa tätä mallia ei kuitenkaan nähdä. Odotin kelloon myös enemmän uudistuksia ja toimintoja, kuten unen laadun seurantaa ja itsenäistä sovelluskauppaa.

Apple TV -laitetta en omista, tuskin sellaista tulen edes hankkimaan, sillä käytän hyvin vähän suoratoistopalveluita (vain YouTube ja Spotify).

Uudet iPhonet ovat päivitykseltään ihan OK. Itse en näe syytä X-mallin hankintaan, kun 8 ja 8 Plus-mallit sisältävät lähes samat ominaisuudet, eroja toki on, mutta omaan käyttööni ne sopivat. En myöskään ole ihan vielä valmis luopumaan kotipainikkeesta. En ole vieläkään ihan sujut Applen puhelimien muotokielestä, joka on pysynyt pitkälti samana sitten iPhone 6’n, joka esiteltiin jo vuonna 2014.

Taidan odottaa taas ensi vuoteen, jos silloin päivittäisin nykyisen iPhone 5s-puhelimeni uuteen, ja ehkä myös Apple Watchini, joka on ensimmäistä sukupolvea (ns. Series 0).

Pitää ensi vuotta varten alkaa säästämään, ja paljon.

Jätä kommentti