Jutut Maailmalta

Applen syyskuun julkaisutapahtuman jälkipuintia

apple event september 2019 iphone 11
Kuva Apple.

Jokainen tekniikkaa vähänkin seuraava on saanut jo korviinsa tiedon Applen uusista laitteista.

Tiistaina 10. syyskuuta pidetyssä tilaisuudessa julkaistiin mm. 10.2 tuuman iPad, Apple Watch Series 5 sekä tietenkin iPhone 11, iPhone 11 Pro ja Pro Max.

Lisäksi Apple kertoi tarkempia tietoja jo aiemmin esitellyistä palveluista kuten Apple Arcade ja Apple TV+.

Uusista iPhone-puhelimista saatiin runsaasti tietoja erilaisten huhujen myötä – useimmat näistä pitivät paikkaansa.

Uuden sukupolven Apple Watch yllätti

Oli yllätys, että Apple julkaisi seuraavan sukupolven kellon Apple Watch Series 5. Aiemmin huhujen mukaan Series 4:stä tulisi vain uusi titaaninen ja keraaminen malli.

Uudessa Series 5 Apple Watchissa on aina päällä oleva Applen kehittämä LTPO-näyttö (OLED), itse asiassa Apple on käyttänyt kyseistä tekniikka myös Series 4 -kelloissa. Tällä kertaa näytön uudistus liittyy sen virkistystaajuuteen, jota voidaan tarvittaessa madaltaa niin alhaiseksi, että sitä voidaan pitää jatkuvasti päällä.

Apple ei kertonut laajasti kellon teknisiä yksityiskohtia, kuten S5-sirun tietoja tai tallennustilan määrää. Muiden lähteiden mukaan tallennustila olisi 32 Gb.

Bluetooth-yhteydet on toteutettu Bluetooth 5.0:lla.

Paljon huhuttua uniseurantaa ei vielä nähty, tämä siirtynee ensi vuoden malleihin (mikäli näin tapahtuu).

Kamera puhelimien valokeilassa

Apple käytti tuttuun tapaan paljon aikaa uusien puhelinmallien kameroiden esittelyyn. Uusissa iPhone 11 Pro ja Pro Max -malleissa on kolmoiskamera, joka mahdollistaa mm. ultralaajakuvien ottamisen. Edullisemmassa iPhone 11 perusmallissa on kaksoiskamera, näistä toinen on sama ultralaajakuvakamera, telekameraa mallissa ei ole.

Uusi iPhone 11 perusmalli on viime vuonna esitellyn iPhone XR:n epäsuora seuraaja, siinä on OLED näytön sijaan sama tuttu Liquid Retina LCD-näyttö, mutta kamera on päivitetty kaksoiskameraksi.

Pro ja Pro Max ovat Xs ja Xs Max mallien seuraajia, näissä on kolmoiskamera ja laadukkaampi OLED-näyttö.. Applen nimeämislogiikkassa ei aina ole sitä logiikkaa.

Kaikkien kolmen mallien sisältä löytyy Applen uusi A13 Bionic -siru (SoC). Mallien akunkestoa on myös parannettu.

Paljon huhuiltua jäi pois

Muiden huhujen mukaan julkaisutilaisuudessa oltaisiin nähty Tile-seurantalaitteen kaltainen laite, tätä ei nähty. Applelta on todennäköisesti tulossa kyseinen laite, mikäli on uskominen iOS 13 koodin sisältämien vihjeiden.

Lisäksi on kuultu hataria huhuja edullisemmasta HomePodista, joka haastaisi mm. Amazon Echo Dot -laitteet sekä Google Home Minin.

HomePod-älykaiutin ei ole ollut Applelle toivottu menestys. Osasyy tähän on toki se, että laite on tällä hetkellä saatavilla vain muutamissa maissa, kun taas kilpailevia laitteita myydään lähes maailmanlaajuisesti (esimerkiksi Amazon on laajentanut Alexan toimivuuden mm. Suomeen). Myös HomePodin korkeampi hinta on sen yksi kompastuskivi.

Lokakuussa lisää?

Applen odotetaan pitävän seuraavan julkaisutilaisuuden jo lokakuussa. Tämä tilaisuus tulisi keskittymään enemmän Mac ja iPad -laitteisiin.

Lokakuun tilaisuudessa saatetaan nähdä myös se ”One more thing” – mikäli Applella on sellainen hihassaan.

On kuitenkin mahdollista ettei lokakuussa nähdä julkaisutilaisuutta. Apple on tältä vuodelta päivittänyt jo suurimman osan Mac-laitteensa. Uudesta iPad Pro -mallista ei ole kuulunut kunnollisia huhuja.

Jos katsoo Applen viime vuosien lokakuun tilaisuuksia, on niitä pidetty joka toinen vuosi (2014, 2016, 2018), tältä vuodelta se siis saattaa jäädä näkemättä.

Syyskuun julkaisutapahtuman voit katsoa tallenteena tästä.

Jätä kommentti