Jutut Mielipide

Arvostelussa Apple Watch Series 6

Apple Watch 44mm mockup

Apple julkaisi syyskuussa 2020 älykellostaan Series 6 -version. Lue Apple Watch Series 6 -unboxaus tästä.

Tässä arvostelussa tehdään vertailuja lähinnä Apple Watchin ensimmäiseen sukupolveen, Series “nollaan”.

Suurempi, kirkkaampi ja aina päällä oleva näyttö

Verrattuna ensimmäisen sukupolven kelloon. Series 6:n näyttö on huomattavasti suurempi, ilman että itse kellon rakenne olisi merkittävästi kasvanut, kiitos kuuluu pienempien näytön reunusten. Näyttö on selkeästi kirkkaampi ja se on mahdollista pitää jatkuvasti päällä.

Jatkuvasti päällä oleva näyttö ei vaikuta merkittävästi akun kestoon, sillä näytön virkistystaajuutta voidaan säätää 1–60 Hz välillä (eli kuinka monta kuvaa näytetään sekunnissa).

Unen seuranta

Kellon sisältämä watchOS 7 käyttöjärjestelmä sisältää mahdollisuuden unen seurantaan. Käyttöjärjestelmäpäivitys on saatavilla Apple Watch 3 ja sitä uudemmille. Syksyllä on tulossa watchOS 8.

Seuranta ei annan niin kattavaa tietoa nukkumisesta. Se kertoo lähinnä vain nukutun ajan ja sykkeen unen aikana.

Akkua unen seuranta ei kuluta merkittävästi, noin 2–7%. Kello kuitenkin vaatii että siinä on vähintään 30% lataus ennen nukkumaan menoa.

Haptic Touch korvannut Force Touchin

Aivan kuten iPhone XR:n kohdalla ollut 3D Touch, myös Series 6:ssa Haptic Touch on korvannut aiemmin olleen Force Touchin.

Haptic Touch on käytännössä vain pitempi painallus, kun aiemmin Force Touch tunnisti kuinka voimakkaasti näyttöä painetaan.

Haptic Touch -toiminnot, esimerkiksi kellotaulun vaihtaminen itse kellossa, on pysynyt samana.

Ripeästi aukeavat sovellukset

Apple Watchin suurin kompastuskivi aiemmin on ollut kolmannen osapuolten sovellusten äärimmäisen hidas toimiivuus, etenkin Series “nollassa”.

Uudessa Series 6:ssa sovellukset käynnistyvät ripeästi ja pisimmätkin käynnistysajat rajoittuvat alle 5 sekuntiin.

Sovelluksia on mahdollista asentaa suoraan kellossa olevasta App Storesta.

Rakenteeltaan isompi, mutta vain hieman

Edellinen kelloni oli rungoltaan 42mm, uusi Series 6 on rungoltaan 44mm. Koko on siis hieman kasvanut, mutta muutos ei ole silmiin pistävä eikä kello tunnu liian suurelta ranteessa.

Merkittävin muutos on näytön reunojen kaventuminen, tämä mahdollistaa kellon huomattavasti suuremman näytön kuten alussa mainitsin.

Veren happitason mittaaminen

Series 6 tuo uutena ominaisuutena veren happitason mittaamisen.

Kovin merkittävästä ominaisuudesta ei ole kyse, sillä ominaisuus antaa vain prosentuaalisen tiedon veren happipitoisuudesta. Kellon antama arvo on suuntaa antava.

Mittaaminen vie vain 15 sekuntia, mittaaminen kuitenkin tuntuu epäonnistuvan useasti. Tähän yleisin syy on esimerkiksi liian löysällä oleva ranneke, vaikka se tuntuisikin olevan jämäkästi ranteessa.

Tutut aktiivisuuden mittaamiset

Kuten edellisetkin Apple Watchit ja muut älykellot, hoitaa Series 6 yleiset aktiivisuuden mittaamiset kiitettävästi. Kello mittaa sykkeen, akeleet, kilokalorit, treeniajan, matkan, seisomistunnit yms. muita.

Viimeisenä mainittu seisomistunti on hieman harhaanjohtava, sillä mikäli käyttäjä on seissyt tai ollut aktiivinen vähintään minuutin tunnin sisällä, lasketaan tämä seisomistunniksi.

Kello kykenee myös mittaamaan EKG-arvon (sydänsähkökäyrä), tähän kello vaatii 30 sekunnin mittausajan. Tänä aikana käyttäjän tarvitsee pitää toisen käden sormea kellon nupissa.

Kaikki kellon tallentamat tiedot läytyvät iPhonen Aktiivisuus ja Terveys -sovelluksista.

Lopuksi

Jos älykelloa verrataan Series 5 -malliin, on kyseessä kovin pieni päivitys. Mutta kun sitä verrataan allekirjoittaneen “Series 0” -malliin, on Series 6 suuri harppaus.

Apple Watchin watchOS -käyttöjärjestelmässä on paljon potentiaalia olla vielä enemmänkin – tuntuu siltä että se ei täysin hyödynnä älykellossa olevaa tekniikkaa.

Jos käytössäsi on Series 3 tai sitä vanhempi Apple Watch, on Series 6 sekä syksyllä tuleva Series 7 merkittävä päivitys.

Koko listan kellon teknisistä tiedoista löydät Applen verkkosivuilta.

Jätä kommentti