Assassin’s Creed Origins kertoo tarinan Assassiinien veljeskunnan syntymästä Kleopatra VII:n hallitsemassa muinaisessa kreikkalaisajan Egyptissä.
Pelin päähahmo Bayek on Egyptin suojelija sivuhahmonaan mm. vaimonsa Aya, Kleopatra ja Julius Ceasar. Pelin juonta ja sen käänteitä en tässä kirjoituksessa halua niin pajoa spoilata.
Tarina alkaa päähahmo Bayekin pienestä kotikylästä Siwasta, jossa pelaaja pääsee heti tutustumaan hahmon ohjaamiseen ja eri toimintoihin, kuten Senu-kotkaansa jonka avulla ympäristöä voi tutkia lintuperspektiivistä sekä etsiä vihollisia, aarteita ja muita objekteja.
Heti pelin alkutaipaleilla kerrotaan päähahmon historiasta sekä hänen lapsensa kuolemasta, jonka ympärille pelin juoni punoutuu. Tarinan yhteydessä tutustutaan myös Egyptin ja sen kaupunkien historiaan.
Moninpelimahdollisuutta pelissä ei ole, se on korvattu eräänlaisella sosiaalisella kuvien jakamisella, jossa pelaaja voi napsia pelin kameralla kuvia, jotka automaattisesti jaetaan muiden pelaajien katseltavaksi.
Ympäristö
Peliympäristö on jaettu eri kaupunkeihin/alueisiin, kuten mm. kylään Siwa, kaupunkiin Alexandriaan, aavikkoon Black Desertiin, pyramideista tuttuun Gizaan ja moniin muihin. Ympäristö on henkeäsalpaava monessa eri kategoriassa: se on erittäin laaja, edes päätarinassa ei käydä ympäristön jokaisella alueella.
Sanoin kuvaamattoman kaunis ja yksityiskohtainen ympäristö jaksaa innostaa pelkästään sen tutkimiseen kymmenien tuntien ajaksi.
Vaikka kiipeäisit Gizan pyramidin kärkeen, et välttämättä näe horisontista koko ympäristöä. Siwan vuoren harjalta voi nähdä horisontissa Alexandrian kaupungin korkeimmat rakennukset vaikka välissä onkin aavikoita ja jättikokoinen järvi.
Pyramideista ja sivutehtävistä voi saada melkein mitä tahansa. Itse vapautin erään pyramidin aarrekammiosta Final Fantasy XV -pelistä tutun hahmon, tästä sain palkinnoksi miekan, kilven ja eräänlaisen lintuhevoskamelin. Aarteet ovat vaihtuvia, joten ne eivät ole aina saatavilla pitkää aikaa.
Tämä on yksi upea piirre pelissä – vaikka eksyisit hiekkamyrsyn keskelle karua tyhjää aavikkoa, löydät varmasti jotain tutkittavaa.
Hahmot
Pelissä pelataan enimmäkseen Bayek-nimisellä hahmolla, jota pelaaja voi kehittää vapaasti vahvemmaksi tai pelin edetessä tasosaavutuksilla ja tasopisteillä, joilla voi hahmolle voi ostaa lisätaitoja.
Tarinassa viimeset kohdat kuten Ceasarin murhaus tapahtuu Bayekin vaimolla Ayalla.
Kaikki sivuhahmot, kuten kylän Siwa tai Alexandrian kaupungin asukkaat ovat kaikki omanlaisia, toki sama hahmo voi tulla vastaan useammankin kerran, mutta tyyliltään hahmot ovat erilaisia eri alueilla.
Ajoittain on mukavaa vain pysähtyä ja kuunnella ympäristössä liikkuvia ihmisiä ja heidän tarinoitaan.
Hahmojen ohjaus on helppoa, mutta taistelutilanteissa se tuntuu olevan ajoittain hukassa, jolloin hahmo saattaa hyökätä täysin väärän vihollisen kimppuun. Lisäksi etenkin tilanteissa, joissa viholliset ovat saartaneet pelaajan nurkkaan, voi kamera olla hämmillään mistä kulmasta kuvaa pitäisi näyttää – nämä tilanteet ovat kuienkin harvinaisia.
Bugejakin on
Koska kyseessä on melko tuore peli, sisältää se joitain hauskojakin bugeja.
Tekoäly ei aina osaa ohjata ympäristössä olevia hahmoja tai eläimiä oikein: esimerkiksi hevoset ovat osoittautuneet erittäin taidokkaiksi bugimaisuudellaan. Joskus ne saattavat “erehtyä” reitistään ja tippuvatkin sillalata viereiselle kadulle – näin kävi yhdessä tehtävässä, jossa minun tehtävänäni kaapata hevoskärry.
Lisäksi yhden tehtävän päätyttyä ilmestyi kolme kärryä hevosineen päällekkäin, jolloin pelin fysiikka petti ja kärryt lensivät hevosineen ties minne.
Myös hahmot voivat välillä tippua kirjaimellisesti maan sisään satojen metrien syvyyteen.
Yhteenveto
Mikään ei ole täydellinen, ei edes Assassin’s Creed Origins – sillä on joitain heikkouksia kuten kameran ja ohjaamisen ajoittainen kömpelyys. Kuitenkin uskomattoman laaja, kaunis ja yksityiskohtainen ympäristö tarinallaan tekevät siitä kiitettävän paketin.
Kyseessä ei ole vain pelkkä peli, se on unohtumaton kokemus.