Jutut Mielipide

Kokemuksia Amazon Alexasta

Amazon Alexa icon

Olen käyttänyt Amazon Alexa nyt muutaman vuoden ajan. Jos et vielä tiennyt, Alexa on Amazonin kehittämä virtuaaliavustaja – vähän samaan tapaan kuin Applen Siri tai Google Assistant.

Alexa osaa kaikki tutut temput kuin muutkin virtuaaliavustajat: ajastukset, kalenterihälytykset, muistutukset, älykodin ohjaus, jutustelu ja paljon muuta.

Kodistani löytyy tällä hetkellä kaksi Amazon Echo -älykaiutinta, nämä pitävät sisällään Alexa-virtuaaliavustajan.

Echo-älykaiuttimet ja sitä myötä Alexa vaatii jatkuvan verkkoyhteyden, eli jos yhteydessä tapahtuu katkos, ei sille annettuja komentoja voida käsitellä.

Alexa ei ymmärrä suomea

Vaikka Amazon toi Alexan Suomeen vuonna 2017, ei se silti ymmärrä suomea, komennot pitää sanoa englanniksi.

Alexa kuitenkin ymmärtää hyvin englannin eri aksentteja, joten ei haittaa vaikka ääntäminen ei olisi täydellistä.

Kalenterimuistutuksissa tulee usein koomisia tilanteita, kun Alexa yrittää puhua suomenkielistä muistutusta englanniksi.

Kodin valojen ohjaus

Hiljaittain päivitin osan kotini valaistuksen Philips Hue -älyvaloihin. Näiden ohjaus on tapahtunut pitkälti Alexan kautta, vaikka tavallista valokatkasijaakin saa käyttää.

Aluksi valojen ohjaaminen vain äänen avulla tuntui oudolta, mutta ajan myötä siihen tottui ja aloin ymmärtämään sen edut. Esimerkiksi pimeään kotiin tullessa kädet täynnä kauppakasseja ei tarvitse hamuilla valokatkasijaa – sen sijaan voi komentaa sanomalla “Alexa, lights on” tai “Alexa, I’m home” ja valot syttyvät maagisesti.

Ajastukset ja nippelitiedot

Etenkin ruokahuoneen/keittiön Echo-laite on ollut erinomainen apuri ruoanlaitossa, esimerkiksi. ajastusten asettaminen ja erilaisten kypsennysohjeiden kysyminen.

Jos mieleen tulee jokin kysymys, saattaa Alexalta löytyä siihen vastaus.

Alexa Guard on yksi rutiinitoiminto jonka olen ottanut käyttöön. Ollessani poissa kotoani, Alexan Guard-toiminto kytkeytyy päälle ja valvoo kotia palovaroittimen tai ikkunan/lasin rikkoutumisen varalta.

Yksityisyys

Amazon tallentaa annettujen komentojen puheäänitteen, nämä voi käyttäjä itse poistaa.

Mikäli haluaa varmistua, ettei Alexa kuuntele, voi Echo-kaiuttimen mikrofonin mykistää erillisellä painikkeella, toki tällöin Alexa ei myöskään kuule aktivointisanaa.

Vaikka Alexa aktivoituu vain silloin kun sille sanoo aktivointisanan (oletusarvoisesti Alexa), ei pidä poissulkea vaaraa siitä, että se voi kuulla myös aktivoinnin ulkopuolella olevia ääniä (näitä harvoja tapauksia on ollut maailmalla).

Kaikki komennot käsitellään Amazonin palvelimella.

Tarkemmin Alexan yksityisyystietoja voi lukea Amazonin verkkosivuilta.

Jätä kommentti

Yksi kommentti

  • Olen käyttänyt Alexaa reilut pari vuotta lisännyt siihen releitä, joilla mm käynnistän pihavalot ja terassin ulkovalot. Niiden ajastamisessa kannattaa hyödyntää auringonvaloon perustuvaa ajastusta eli esim. “turn on one hour after sunset”. Se on sangen näppärää, koska näin sinun ei tarvitse säätää niiden päällä oloa kuukauden välein. Ne palavat automaattisesti vain silloin kun on pimeää.