Jutut Mielipide Pelit & Viihde

Arvostelussa Beyond: Two Souls

Beyond: Two Souls™

Alun perin PlayStation 3:lle vuonna 2013 julkaistu ja sittemmin vuonna 2016 PlayStation 4:lle julkaistu Beyond: Two Souls on Quantic Dreamin kehittämä toiminta/seikkailupeli, jossa pelaajan tekemät valinnat vaikuttavat pelin etenemiseen ja juoneen. Peliä voi pelata joko alkuperäisellä moodilla, jossa peli etenee päähenkilön eri ikävuosissa, ei kronologisessa järjestyksessä. Miksatussa moodissa peli etenee aikajärjestyksessä päähenkilön lapsuudesta aikuisuuteen.

Peli on julkaistu yksinoikeudella PlayStationille.

Tarina

Peli kertoo naishenkilöstä Jodie Holmes jolla on yhteys eräänlaiseen sieluun/olioon jota tämä kutsuu nimellä Aiden. Aiden on ollut Jodien elämässä tämän syntymästä asti.

Jodie asuu lapsena tämän sijaisvanhempiensa luona, josta hänet viedään psykiatriseen hoitoon yliluonnollisten tapahtumien osastolle, Jodie jää asumaan tänne teini-ikään asti kahden tutkijan (Nathan Dawkinsinin ja Cole Freemanin) kanssa.

Pelin etenessä pelaaja pääsee tutustumaan Jodien ja Aidenin kykyihin ja auttamaan erilaisissa tapahtumissa. Jodie värvätään mm. CIA:han, jossa hän joutuu tekemään moraalinsa vastaisia päätöksiä.

Tarina muodostuu monesta eri elementistä, näitä sekoittaa myös pelaajan tekemät päätökset. Tarinaan on onnistuttu luomaan omanlaisensa jännitys ja juuri mahdollisuus tehdä valintoja sen etenemiseksi tekee siitä miellyttävän kokemuksen – vaikka valinnat eivät ole aina mieluisia.

Peli voi päättyä usealla eri tavalla, tähän vaikuttavat edellä mainittu päätöksen teko. Jodie voi esimerkiksi päätyä yhteen Ryanin kanssa, johon hän tutustui CIA:ssa.

Yleisilme

Beyond: Two Souls on tehty elokuvamaiseksi jossa pelaaja on tämän n. ”ohjaajana”. Ajoittain peliä pelattaessa se ei edes tunnu peliltä – joillekin tämä on huono asia, mutta omalla kohdallani pidin tästä. Pelin tunnelma pysyy koko tarinan ajan mielenkiintoisena ja jännittävänä, pelaaja janoaa lisää tietoa Aidenista ja Jodiesta.

Pelin grafiikka on kiitettävää, erilaiset visuaaliset efektit ja valojen taitot tekevät pelaamisesta miellyttävän kokemuksen. Hahmojen vuoropuheet ovat luonnollisia, niistä voi tuntea hahmojen tuntemukset eri tilanteissa. Äänimaailma on yleisestikin mielenkiintoinen ja tärkeäkin osa peliä ja pelattavuutta (tietysti).

Oikeita näyttelijöitä

Pelin hahmoissa on käytetty (ääni, motion capture) elokuvista ja sarjoista tuttuja henkilöitä. Päähenkilöä Jodieta näyttelee Ellen Page, Ryania Eric Winter, Nathania Willem Dafoe ja Colea Kadeem Hardison.

Näyttelijät suoriutuvat rooleistaan hyvin.

Mielenkiintoinen kokemus

Itse en ole aiemmin pelannut tämän kaltaista peliä. Pelikokemus oli mielenkiintoinen, tarinan edetessä ”suhde” pelin hahmoihin syveni ja asioita alkoi miettimään juuri pelihahmojen näkökulmista.

Tarina on osin koskettava, tämä toki riippuu siitä millaisia valintoja pelissä tekee. Vastaus siihen, kuka Aiden oikeastaan on, oli järkeenkäypä ja hieman yllättäväkin – sitä en kuitenkaan tässä paljasta kuka hän on.

Mikäli sinua kiehtoo elokuvamainen peli, voin suositella Beyondia: se on mielenkiintoinen, intuitiivinen ja koskettavakin. Jos kuitenkin haluat suoraviivaista toimintaa, sitä peli ei suoraan tarjoa.

Pelissä Jodie päätyy elämän ja kuoleman rajalle, jossa hänen pitää tehdä päätös: valitseeko tuonpuoleisen vai elämän.

Jätä kommentti