Jutut Mielipide Pelit & Viihde

Arvostelussa The Legend of Zelda: Breath of the Wild

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Useita palkintoja voittanut The Legend of Zelda: Breath of the Wild on Wii U:lle ja Nintendo Switchille vuonna 2017 julkaistu peli.

Breath of the Wildissa seikkaillaan muista Zelda-peleistä tutussa Hyrulen kuningaskunnassa. Pelin päähahmon Link pitää pelastaa Prinsessa Zelda Hyrulen linnasta, johon tämä on jäänyt vangiksi. Zelda käyttää voimiaan pitääkseen pahan Ganonin kurissa (eräänlaisen kapselin sisällä) – prinsessan voimat ovat kuitenkin loppumassa.

Tarina

Pelin alussa Link herää luolasta, jossa tämä on nukkunut 100 vuotta. Luolasta hän saa Sheikah Slaten (Sheika-laatta), joka on tälle kätevä työkalu pelin edetessä. Sheikah-laatalla Link pystyy avaamaan mm. pyhättöjä.

Jotta Link pystyy (helpoiten) kukistamaan Ganonin ja pelastamaan Prinsessa Zeldan, tarvitsee tämä apunaan Divine Beasts -mekaanisia eläimiä (suom. jumalalliset eläimet). Näitä ovat Vah Ruta, Vah Rudania, Vah Medoh ja Vah Naboris. Linkin pitää kuitenkin saada nämä takaisin kansojen puolelle, sillä Ganonin voimat käännyttäneet kansoja vastaan. Divine Beasts -eläimet luotiin alkujaan suojelemaan Hyrulea.

Link saa jokaisesta mekaanisesta jumalallisesta eläimestä uuden erikoiskyvyn. Erikoiskykyjä voi käyttää vain tietyn määrän ja niiden palautuminen kestä kyvystä riippuen tietyn aikaa. Jotta Divine Beastin pystyy käännyttämään, pitää sen sisällä oleva pulmatehtävä ratkaista ja sen vastus päihittää.

Tarinan edetessä Link näkee takaumia ajasta, jolloin hän vietti aikaa Prinsessa Zeldan kanssa.

Breath of the Wildin tarinan sisään pääseminen voi kestää hetken, mutta kun siihen pääsee, vie se mukanaan.

Maailma

The Legend of Zelda: Breath of the Wildin pelimaailma on aiemmiista Zelda-peleistä poiketen äärimmäisen suuri – tutkittavaa ja tekemistä riittää. Pelissä on yli 70 sivutehtävää.

Pelimaailma on täysin avoin eikä pelaajaa pakoteta menemään tiettyä polkua eteenpäin. Jos rohkeus riittää, voi pelaaja lähteä heti alussa kohti Hyrulen linnaa kohtaamaan Ganonin – tätä en kuitenkaan suosittele.

Sääolosuhteet vaikuttavat suuresti siihen, miten pelaaja haluaa peliä pelata. Esimerkiksi sateisella säällä Link ei pysty kiipeämään kallionseinämää sen ollessa liian liukas. Ukkosmyrskyssä pelaajan ei kannata pitää päällään metalliesineitä (esim. miekka), sillä salamat iskevät helpoiten tähän.

Pelaaja onneksi näkee Hyrulen sääennusteen ruudun oikeasta alakulmasta.

Link voi valmistaa erilaisia parantavia ruokia luonnosta löytyvien raaka-aineiden avulla ja niitä yhdistelemällä. Valmistettuja ruokia (ja juomia) voi kantaa mukanaan, tämä on äärimmäisen kätevää mm. eri päävastuksien taisteluissa.

Peli ei ole pelkää vihollisten mätkimistä, vaan se sisältää runsaasti strategiointia. Aseet ja suojat ovat kuluvia eivätkä ne kestä ikuisuuksia – niitä voi kantaa mukanaan vain tietyn määrän, joten pelaajan pitää miettiä tarkaan mitä kantaa mukaansa. Myös vaatevarustus vaikuttaa siihen, kuinka Link kestää esimerkiksi kylmyyttä tai tulivuoren polttavaa kuumuutta.

Ensimmäistä kertaa ääninäyttelyä

Breath of the Wild on ensimmäinen Zelda-peli, joka sisältää aitoa ääninäyttelyä, Link pysyy kuitenkin edelleen äänettömänä mikäli eri äänähdyksiä ei lasketa.

Teksti on edelleen yksi pääelementti vuoropuheissa, mutta ääninäyttelyn tuominen mukaan tuo kokonaan uutta ilmettä.

Ääninäyttelyt ovat luonnollisia ja jokaiselle hahmolle luodut äänet ovat kuin niiden omia – etenkin Zeldan hento ja hienovarainen ääni yllätti positiivisesti.

On ehkä hyväkin asia, että Link pysyy ainakin vielä mykkänä.

Kaunista ja näyttävä

Jo pelin alussa käy ilmi, että Nintendo on halunnut tehdä Breath of the Wildista mahdollisimman näyttävän. Grafiikka on kaunista sarjakuvamaisen ja realistisen sekoitusta. Musiikki ja äänimaailma ovat kauniissa paketissa pelin ja sen eri alueiden kanssa.

Joskus voi vain pysähtyä ja katsoa millaista elämää Hyrulessa eletään.

Ehkä pelisarjan parhain?

On kiistelty, veisikö Breath of the Wild parhaan Zelda-pelin tittelin Ocarina of Time -peliltä. Tätä olen itsekkin miettinyt, mutta kysymykseen en osaa suoraan vastata.

Mielestäni Breath of the Wild on ehkäpä koko pelialan yksi parhaimmista teoksista.

Jätä kommentti