Jutut Pelit & Viihde

Ensikosketuksessa PlayStation 4

Julkaisin viime viikolla unboxauskirjoituksen PS4 slim-mallin pelikonsolista.

Reilun viikon aikana olen tutustunut pelikonsoliin ja sen toimintoihin hieman syvemmin. Tässä kirjoituksessa kerron omia kokemuksia PlayStation 4 konsolista. Konsolia on testattu Uncharted 4 -pelin kanssa, pelistä tulossa myöhemmin oma kirjoituksensa.

Asentaminen ja ensiaskeleet

Kuten muidenkin televisioon liitettävien medialaitteiden kanssa, myös PlayStation 4 on erittäin helppo asentaa. Liitä vain konsoliin virtakaapeli sekä HDMI-piuha ja… kytke konsoli käyntiin.

Heti ensimmäisellä käynnistyskerralla, PS4 pyytää sinua kirjautumaan tai luomaan tunnukset PlayStation Networkiin, tämän askeleen voi toki ohittaa luomalla konsoliin vain paikallisen käyttäjän (samalla konsolilla voi olla monta eri käyttäjää).

Käyttöliittymä

PlayStation 4’n käyttöjärjestelmän käyttöliittymä on helppo lähestyä ja yleisesti helppo käyttää. Päänäkymä muodostuu lähinnä kahdesta valikosta: “päävalikosta” joka sisältää tärkeimmät ominaisuudet ja sovellukset/pelit sekä “ylävalikko” josta löytyy mm. profiili, ystävät, trophyt, asetukset ja muut.

PS4:n valikosta voit löytää samankaltaisuuksia PlayStation 3:n XrossMediaBarista, kuten kuvakkeet ja samankaltaisuudet eri asetusnäkymissä.

Valikko on kuitenkin huomattavasti nopeampi käyttää, mitä PS3:ssa nähdyn XMB.

Käytössä

Oletettavasti PS4 on käytössä huomattavasti sulavampi ja nopeampi mitä PS3. Esimerkiksi jos saat kesken pelin chat-viestin, onnistuu sen lukeminen vaivatta, sillä PS3-konsolia vaivasi usein valikkojen hidas latautuminen kesken pelin. PlayStation 4:ssä on yksi toiminto (muiden joukosta), josta olen erittäin tyytyväinen, se on lepotila.

Lepotilassa konsoli voi ladata mm. järjestelmän sekä pelien päivityksiä ja muita latauksia sekä ladata ohjaimia konsolin USB-porteista. Nämä ovat tervetulleita ominaisuuksia, sillä päivitysten koot voivat olla useitakin gigatavuja, eli konsolin voi laittaa yöksi lataamaan tarvittavia päivitystiedostoja samalla lataen ohjainten akut täyteen.

Joskus äänekäs ja kuumakin pakkaus

Olen huomannut, että konsoli on ajoittain selkeästi PS3:a äänekkäämpi, tämä todennäköisesti johtuu sen Blu-ray-asemasta (vaikkakin PS3 käyttää myös samaa formaattia, mutta asemissa on selvästi eroja). Äänekkyys ei sinänsä haittaa, sillä usein se kestää alta 10 minuuttia.

Konsoli saattaa usein lämmetä melkoisesti (ainakin ajoittain Uncharted 4 -pelin tiiviimmissä kohdissa), tämä selittyy toki sillä, että joissain peleissä konsolista tarvitaan kaikki teho irti. Konsoli on toki pakattu melko pieneen koteloon, jolloin tuuletus ei välttämättä ole niin tehokasta kuin pitäisi.

Ohjaimessa iso harppaus

Verrattuna edellisten sukupovien PlayStationin ohjaimiin, on PS4:n ohjaimessa tehty iso harppaus eteenpäin. Ohjain on hieman isompi ja analogisten sauvojen muotoilu on parempi – koko ohjain on muotoiltu paremmin käteen sopivammiksi.

Aiemmat Start ja Select painikkeet on korvattu Share ja Options -painikkeilla. Share-painikkeella voi nimensä mukaan jakaa/tallentaa kuvaa omasta pelaamisestaan (video/ruutukaappaus), Options-painike on aiemman Select-painikkeen korvaaja. Edellä mainittuihin painikkeisiin toivoisin jonkinlaista muusta ohjaimesta erottuvaa pinnoitetta.

Ohjaimessa on myös kosketuslevy ja siihen integroitu painike, kosketuslevyn toiminnot vaihtelevat riippuen pelistä. Ohjaimesta löytyy myös kaiutin sekä valopalkki, näidenkin toiminnot vaihtelevat eri peleissä.

Yleinen fiilis

Konsolin yleinen fiilis on hyvä: se on kompakti kodin mediakeskus, josta löytyy ominaisuuksia varmasti jokaiselle. PlayStation 4:n Slim-mallin saa suhteellisen hyvään hintaan: useimmiten 250€ molemmin puolin. Itse en lähtisi kalliimpaa Pro-versiota hankkimaan, sillä PlayStation 5 -konsoli tulee näkemään päivänvalon muutaman vuoden sisällä – tarjoten enemmän tehoa ja ominaisuuksia mitä Pro-malli.

Jos et vielä omista PlayStation 4 -pelikonsolia ja sellainen on harkinnassa, voin ainakin näin alkukokemusten perusteella lämpimästi sitä suositella.

Jätä kommentti