Jutut Mielipide

Surface Pro 4 – onko se vielä käypä laite vuonna 2017?

Takaa löytyvä Microsoftin logo heijastaa valoa kuin peili konsanaan.

Päätin viime vuoden lopulla hankkia pitkän mietinnän jälkeen vuonna 2015 julkaistun Surface Pro 4 -tabletin. Olin jo pidemmän aikaa haikaillut kyseistä tablettia/hybridilaitetta, joka voisi oikeasti korvata kannettavan tietokoneen – tuumasta toimeen!

Sain hankittua kyseisen laitteen hyvään hintaan, pakettiin kuului itse laite sekä TypeCover -näppäimistö/suoja, pakettiin ei kuitenkaan sisältynyt Surface-kynää, kynän ostin jälkikäteen laitteen kaveriksi.

Kun otin laitteen paketista, hämmästyin kuinka ohut se on – kuin iPad suojakuoren kanssa, ja Surfacehan on täysiverinen tietokone!

Ja sitten hieman nörttilöpinää!

Hankkimani magnesiumrunkoisen laitteen sisällä hyrrää Intel Core i5 2.5 GHz prosessori 4 Gt keskusmuistilla, tallennustilaa on 128 Gt. En siis ottanut edullisinta m3-mallia, sillä hintaero näiden kahden välillä oli äärimmäisen pieni.

Laitteessa on 12.3 tuuman 3:2 kuvasuhteen näyttö, jonka tarkkuus on 2736×1824 pikseliä – erittäin miellyttävä silmiin! Näytön edestä löytyy Windows Hello -kasvojentunnistuskamera, normaali 5 megapikselin etukamera sekä kaiuttimet. Takaa löytyy 8 megapiselin kamera sekä seisontatuen takaa löytyvä microSD-muistikorttipaikka.

Liittimiä tabletista löytyy kolme: USB 3.0– ja MiniDisplay-portit sekä kuulokeliitin. Oikeastaan liittimiä on enemmänkin: Cover-portti ja Surface Connect -portti. Näitä portteja käyttävät mm. Type Cover (Cover-portti), Surface Connect -portti toimii mm. latausporttina.

Mukana tulleella TypeCoverilla on miellyttävä kirjoittaa, näppäimistön antama feedback tuntuu mukavan jämäkältä sormissa.  Näppäimistö on kiinni magneetein, joten se on helppo irrottaa, itsestään se ei kuitenkaan irtoa. Myös Surface-kynä tuo erilaista lisätuntumaa laitteen käyttöön ja se kiinnittyy magneetin avulla kätevästi laitteen kylkeen, toistaiseksi sen käyttö on jäänyt vähäiselle – jos joskus taas innostun piirtämään.

Käyttöjärjestelmänä toimii (tietysti) Windows 10 Pro, joka on jo ennestään tuttu toimistolta löytyvästä työkoneesta. Laitteen takaa löytyvällä portaattomalla kickstandilla, eli seisontatuella asentoa voi muuttaa mieleiseksi.

Takaisin selkokieleen…

Nyt vasta muutaman kuukauden käytön jälkeen, olen kirjaimellisesti ihastunut laitteeseen! Microsoft on saanut pakattua laitteeseen runsaasti tekniikkaa, pitäen laitteen hämmästyttävän ohuena. Tabletistahan löytyy ihan fyysinen tuuletin joka jäähdyttää laitetta tarvittaessa, vasta raskaimmilla ohjelmilla (mm. Photoshop) tuuletin pyörähtää (äänekkäästi) käyntiin.

Laitteen akku on omassa käytössäni kestänyt 5–6 tuntia, tähän on siis kuulunut enimmäkseen netin selaamista ja kirjoittamista (kuten tämä juttu). Raskaammassa käytössä (Photoshop, Premiere yms.) akku hupenee hyvin nopeasti, jolloin jäädään vain muutamaan tuntiin – akkua ei siis ole suunniteltu “heavy usereille”.

Miten käytän laitetta?

Enimmäkseen olen käyttänyt laitetta kirjoittamiseen, mutta aina välillä teen nopeita kuvan muokkauksia. On mukavaa kun voin (vihdoin) käyttää täysverisiä Windows-ohjelmia tablet-laitteessa. Windows Hellon avulla laitteelle kirjautuminen käy käden käänteessä, tai edes käsiä tässä ei tarvitse käyttää, riittää vain että annat ison hymyn kasvojentunnistuksen kameralle, jolloin laite tunnistaa käyttäjänsä. Jos kuitenkaan tunnistus ei onnistu, voi kirjautumistapana käyttää esimerkiksi omavalintaista PIN-koodia.

Kokonaan Surface ei ole kannettavaani tietokonetta korvannut. “Pääkannettavana” käytän vuoden 2015 MacBook Pro‘ta, lisäksi mobiililaitteeni ovat saman valmistajan ekosysteemistä, joten vielä toistaiseksi Surface pysyy kakkoslaitteena.

Onko se tabletti vai kannettava?

Oikeastaan se on molempia, ihan tabletiksi en sitä heti kutsuisi, sillä enemmän kirjoittavalle TypeCover on lähes pakko-ostos ellei sitä tule mukana (kuten minulla). Kannettavaksikaan en sitä kutsuisi tablettimaisien ominaisuuksien takia – se siis lasketaan “hybrideiksi” tai “2-in-1”-laitteeksi.

Niin ja sitten siihen kysymykseen: Onko Surface Pro 4 vielä käypä laite vuonna 2017?
Yksinkertaisuudessaan: kyllä! Mutta siinä on yksi mutta: laite on julkaistu vuonna 2015, joten Microsoftin odotetaan julkaistavan tulevana keväänä tälle seuraajan, Surface Pro 5:n (tai miksikä nyt sen nimeävät). Lisäksi laitteen hinta on laskenut viimeaikoina nopeasti, hinnasta on muutaman kuukauden aikana lähtenyt lähes 200 euroa ja keväällä tuleva seuraaja voi pudottaa hintaa vielä entisestään.

Jos siis olet hankkimassa kyseistä laitetta – suosittelen odottamaan, sillä laitteen seuraaja on todennäköisesti tulossa tulevana keväänä.

Surface Pro 4:n tekniset ominaisuudet pitävät enemmän kuin hyvin pintansa – vielä ensi vuonnakin.

Plussat ja miinukset

+ Rakenne ja viimeistely
+ Näyttö (se on tarkka!)
+ Täyikokoinen USB-liitin
Akku
Windows 10 satunnaiset ongelmat (näistä voin tehdä oman jutun)

Jätä kommentti