Jutut Mielipide

Vuosi Surfacen kanssa

Surface Pro 4 on pysynyt uudenveroisena.

Olen käyttänyt lähes vuoden Microsoft Surface Pro 4 -tablettia. Voit lukea tammikuussa kirjoittamani jutun tästä.

Surface Pro 4 on edelleen käypä laite, sen kompakti koko ilahduttaa edelleen. Laite yrittää olla tabletti ja kannettava – se on jotain tältä väliltä.

Mukana tullut Type Cover -näppäimistö, joka toimii samalla flip coverina on edelleen kuin uusi, näppäimistöissä ei ole kulumisen jälkiä myös sen kangasmainen pinta on pysynyt uudenveroisena.

Laitteen takaa löytyä kickstand, eli seisontatuki on myös uudenveroinen: se ei ole löystynyt, vaikka onkin ollut kovassa käytössä.

Surface Pen -kynä on kiva lisäväline varsinkin silloin, jos joutuu tekemään tarkempaa työtä jota Type Coverin tasohiirellä ei pysty tekemään. Surface-kenän käyttö on kuitenkin jäänyt itselläni aika vähäiseksi.

Mutta mutta…

Elämä Surface Pro 4:n kanssa ei kuitenkaan ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Laitteen WLAN on tuottanut eniten harmaita hiuksia. Jostain kumman syystä, wlan-internetyhteydet ovat ajoittaan todella hitaita.

Vaikka itselläni onkin valmiiksi jo hidas 2Mb internet, pääsen Surfacellani hädin tuskin yhden megatavun nopeuteen, yleisimmin wlan-yhteydet laitteessa ovat noin 0.5 Mb/s. Tämä on outoa, sillä taas Macbook Pro -kannettavallani pääsen lähelle kahta.

Akku on pysynyt melko samoissa lukemissa mitä alkuvuonnakin: sen kesto riippuu täysin siitä miten laitetta käytetään. Koska itselläni laite on ollut enimmäkseen kirjoituskoneena sekä satunnaisena pelikoneena, on sen akku kestänyt suhteellisen hyvin (+5 tuntia). Raskaammassa käytössä se ei tietenkään kestä (2–3 tuntia).

Microsoft = Windows?

Luulisi, että kun käytössä on Microsoftin tietokone, saisi se ensimmäisten joukossa myös uusimmat Windows-päivitykset. Omalla kohdallani kokemukset ovat olleet täysin päinvastaisia. Esimerkkinä huhtikuussa 2017 julkaistu Creators Update ei koskaan löytänyt tietään laitteelleni, viime kuussa kävin lataamassa päivityksen käsin Microsoftin sivuilta kun sitä ei kuulunut. Mielenkiinnolla odotan millainen aikataulu Fall Creators Updatella on.

Microsoftin Windows Hello -kirjautumisjärjestelmä on edelleen toimiva ratkaisu. Laitteelle kirjautuminen onnistuu vain katsomalla laitetta, jolloin Hello tunnistaa käyttäjän ja kirjaa tämän sisään, salasanoja ei siis tarvitse kirjoittaa – sekin on toki vaihtoehtona.

Windows 10 sointuu hyvin kosketusnäytölle, mitä enemmän olen sitä käyttänyt, sitä enemmän toivoisin sitä myös Mac-koneelleni. Kosketusnäyttö tuntuu luonnolliselta Surfacessa.

Onko se vielä käypä laite?

Älä anna tämän roastauksen hämmentää: Surcafe Pro 4 on edelleen käypä laite. Se on laadukkaasti rakennettu ja suunniteltu käytettäväksi (ei siis pöytäkoristeeksi).

Mikään laite ei ole koskaan täydellinen, ei myöskään tämä, laitteessa on kuitenkin niin paljon positiivisia puolia, että nuo pikkumiinukset näyttävät todella pieniltä.

Microsft julkaisi kesäkuussa uuden Surface Pro 2017 -laitteen, joka korvasi Pro 4:n. Uutta Pro 2017 -mallia saa suhteellisen hyvään hintaan esimerkiksi Verkkokauppa.comista. Uudessa mallissa on parannettu etenkin akun kestoa sekä suorituskykyä.

Type Coverin takakansi on pysynyt hämmästyttävän hyvänä.

Surface Pen on kiva lisäväline, mutta ei pakollinen.

Jätä kommentti