Jutut Maailmalta

WordPress 5 ja Gutenberg

WordPress 5.0 julkaistiin viimein joulukuun 6. päivä, kyseisen version julkaisua lykättiin useampikin kerta.

Uuden version merkittävin uudistus on uusi Gutenberg-editori. Tämä painokoneen keksijän mukaan keksitty editori muuttaa WordPressin sisällöntuotannon merkittävätsti.

Gutenberg on saatavilla myös erillisenä lisäosana. Tämä lisäosa sai murskaavan vastaanoton ja onkin saanut WordPressin lisäosahakemistossa ainoastaan vaivaiset 2 tähteä.

Onko Gutenberg niin huono?

Omasta mielestäni ei. Useimmat arvostelut kritisoivat liian dramaattista muutosta – ja onhan muutos melkoinen. On kuitenkin hyvä muistaa, että uusi editori mahdollistaa huomattavasti monipuolisemman ja näyttävämmän tekstin muotoilun, ilman minkäänlaista koodin muokkausta tai tuntemusta.

Gutenberg-editorin kaltaisia työkaluja on ollut jo aiemminkin saatavilla, osa arvostelijoista siis ihmettelevät miksi WordPress-tiimi on yrittänyt keksiä pyörää uudelleen, varsinkin kun jo olemassa olevat editorit saattavat tarjota jopa monipuolisempia toimintoja. Lisäksi joillain on ollut yhteensopivuusongelmia eri teemojen kanssa.

Gutenbergiä kehitetään WordPressin ohella jatkuvasti paremmaksi – käyttäjiä kuunnellen.

WordPress 5 – mitä muuta uutta?

Uuden version myötä mukana tulee myös uusi Twenty Nineteen -teema, joka hyödyntää Gutenbergin uusia monipuolisia toimintoja. Lisäksi WordPressin REST API -rajapinta sai parannuksia ja WordPress-alustaan yleisiä bugikorjauksia.

Hallintapaneeli on pysynyt samanlaisena, siihen ei ole kohdistunut suurempia muutoksia. Mm. median asetuksiin on tullut vaihtoehto, jossa voi valita järjestetäänkö tiedostot kuukauden ja vuoden mukaan nimettyihin kansioihin.

Kuitenkin versiossa 5 on kyse enimmäkseen uudesta editorista.

Kannattaako vielä päivittää?

On erittäin suositeltavaa pitää WordPress päivitettynä aina tuoreimmassa versiossa mahdollisten tietoturva-aukkojen takia. Version 5 myötä tulevaa uutta editoria ei ole pakko käyttää, sillä sen voi korvata WordPress-tiimin omalla Classic Editor -lisäosalla tai esim. kolmannen osapuolen Disable Gutenberg -lisäosalla.

Klassita editoria (Classic Editor) tuetaan vuoteen 2022 asti.

Jätä kommentti