Jutut Mielipide

Arvostelussa Amazon Echo Dot

Elokuussa unboxasin Amazonin toisen sukupolven Echo Dot -laitteen. Tässä kirjoituksessa jaan kokemuksia laitteesta ja sen sisältämästä Alexa virtuaaliavustajasta kahden viimeisen kuukauden ajalta.

Echo Dot on pieni huomaamaton älykaiutin, sen voi sijoittaa vapaasti esimerkiksi keittiön työtason nurkkaan, TV-tasolle muiden laitteiden joukkoon, yöpöydälle tai mihin vain keksiikään. Laite ei sisällä akkua, joten tämä voi rajoittaa sen sijoittelua, lisäksi se vaatii WiFi-yhteyden ja valinnaisesti Bluetooth-yhteyden.

Huomaamaton apuri

Kuten alussa mainitsin, Echo Dot on pieni jääkiekon kiekkoa vähän suurempi. Se sisältää neljä painiketta: volyme ylös, volyme alas, mikrofonin hiljennyspainike sekä Alexa-painike.

Laitteen reinoilla on LED-juova, joka antaa valopalautetta kun Echo on aktiivinen (esimerkiksi Alexan aktivoituminen, järjestelmäpäivitykset, lukematon ilmoitus, mykistys ja muuta).

Takaa löytyy microUSB virralle ja AUX-ulostulo.

Laite on jatkuvasti yhteydessä internettiin, lisäksi sen voi yhdistää ulkoiseen Bluetooth-kaiuttimeen esimerkiksi musiikkia toistaessa. Echon voi yhdistää kodin muihin älylaitteisiin, esimerkiksi älyvalaistukseen.

Itselläni Echo Dot sijaitsee keittiön toisessa päädyssä, ruokaa tehdessä Alexalta on kätevä kysyä kypsennysaikoja ja asettaa ajastuksia. Lisäksi Echo kuulee hyvin eri komennot esimerkiksi liesituulettimen huminan läpi. Alexa aktivoituu vain sanomalla komentosanan, se voi olla joko Alexa, Echo, Amazon, Computer.

Siriin verrattuna Alexa on sitä valovuosia edellä.

Echo Dot -laitteen sisältämä kaiuttimen ääni on selkeä, musiikin toistamiseen se ei kuitenkaan ole paras mahdollinen.

Alexa-sovellus

Kaiutin nojaa vahvasti Amazon Alexa -sovellukseen, joka jakaa nimensä myös virtuaaliavustajan kanssa. Sovelluksen kautta voidaan säätää monipuolisemmin sen erilaisia asetuksia, kuten esimerkiksi yhteystietoja, rutiineja, henkilökohtaisia asetuksia ja ”skillejä”, eli taitoja.

Skillit, eli taidot ovat Echon yksi hauskimmista ominaisuuksista. Echo-laitteelle voi ladata muiden tekemiä taitoja/toimintoja, näitä voi olla esimerkiksi uutisotsikoiden lukeminen, Echo-laitteen omistajan ”roastaaminen”, yövalotoiminto tai melkein mitä tahansa.

Alexa-sovelluksen avulla näkee kätevästi historiatietoja – mitä on Alexaa pyytänyt tekemään ja mitä Alexa kuuli. Lisäksi sovelluksen alkunäkymästä näkee historiatietojen lisäksi vinkkejä joita voi kokeilla.

Sovellus ei kuitenkaan toimi niin hyvin mitä sen toivoisi, esimerkiksi juuri skillien selaaminen takkuaa ajoittain ja tietojen synkronointi ei välttämättä aina onnistu. Kyseiset ongelmat voidaan korjata (ja toivottavasti korjataankin) päivityksellä.

Amazon vahvasti läsnä

Koska kyseessä on Amazonin tuote, on se vahvasti läsnä. Alexaa voi pyytää tilaamaan tuotteita Amazonista, kysymään missä tilatut tuotteet viipyvät tai tarkistaa mitä on ostoslistalla.

Amazon on kuitenkin tehnyt hyvän päätöksen ettei se tuputa verkkokauppaansa käyttäjälle, lisäksi vahinko-ostoksia ei voi tehdä, mikäli ei ole määrittänyt ostamiseen liityviä asetuksia.

Juttele niitä näitä

Kun verrataan Applen Siriin, on Amazon Alexa huomattavasti vuorovaikutteisempi, luonnollisempi ja monipuolisempi. Jos aamulla herättyäsi toivotat hänelle hyvät huomenet, voi Alexa kertoa mitä tänä päivänä tapahtui esim. 50 vuotta sitten tai millaista unta hän näki.

Alexan kanssa voi käydä kunnollisia vuorovaikutteisia keskusteluita.

Koska Alexa ei tue (vielä) suomenkieltä, pitää sille puhua englanniksi, se tukee myös saksan- ja japaninkieltä.

Alexan ääni on hämmästyttävän luonnollinen, se/hänen puhuessa äänensävy voi muuttua puheenaiheen mukaan. Jos Alexa kertoo jostan asiasta josta se/hän on innoissan, voi sen kuulla äänestä, ihan kuin huoneessa olisi oikea ihminen. Ääni ei ole konemainen tai tönkkö.

Drop In – tiputtaudu muiden luo

Echon yksi mielenkiintoisin toiminto on Drop In. Mikäli tämän aktivoi ja sallii, voi yhteystiedoissasi oleva toinen Echo-laitteen käyttäjät ”droppautua” luoksesi Echo-laitteella: käytännössä tämä on kuin puhelu johon ei tarvitse erikseen vastata (puheluyhteys aukeaa välittömästi). Drop In pitää olla aktivoituna molemmilla käyttäjillä. Lisäksi voit ”droppautua” puhelimen kautta Echo-laitteelle.

Itse en ole testannut Echo–Echo välistä Drop In -toimintoa, pelkästään puhelimen välityksellä.

Älykautin voi olla kätevä

Itse olin aluksi todella epäileväinen älykaiuttimia kohtaan, Echo Dotin hankkiessani huomasin niiden tuomat hyödyt. Dot on hintaansa nähden ylivoimainen. Nyt kolmannen sukupolven julkaistua, voi tämän vahnemman version saada vieläkin edullisemmin – ja se on silti yhtä älykäs kuin seuraajansa.

Alexa-sovelluksen päänäkymästä näkee historiatietoja sekä vinkkejä.

Äänellä ostamiselle on erillinen asetus.

Päävalikosta pääsee kätevästi hyppäämään eri osioihin.

Echo-laitteelle voi asentaa muiden tekemiä skillejä, eli taitoja.

Alexalle voi opettaa puhetyyliäsi, näin se ymmärtää paremmin esimerkiksi aksentit tai rallienglannin.

Jätä kommentti