Jutut Mielipide

Arvostelussa iRobot Roomba 966

Keväällä unboxasin iRobot Roomba 966 -robottipölynimurin. Kyseinen robotti on ollut nyt reilut neljä kuukautta aktiivisesti apuna kodin siivoamisessa.

Tässä arvostelussa jaan omia kokemuksia ja näkökulmiani Roombasta.

Tarvikkeet

Roomban mukana tulee Home Base -lataustelakka, johon se imuroinnin jälkeen palaa automaattisesti sekä Virtual Wall -majakka, jolla saa rajattua tietyn alueen imuroinnin ulkopuolelle (esimerkiksi oviaukon tai lemmikin ruokakupit).

Lisäksi mukana tulee ylimääräinen sivuharja ja HEPA-suodatin.

Älypuhelin imurin apuna

Roomba 966 nojaa vahvasti iRobot HOME -sovellukseen, jonka kautta robotti-imurin eri toimintoja voidaan hallita, myös etänä. Sovelluksen avulla voidaan esimerkiksi ajastaa imurointi eri päiville eri aikaan, seurata siivoushistoriaa, tilastoja, yleisiä asetuksia, tehdä ohjelmistopäivitykset ja jopa nimetä imuuri.

Roomba lähettää sovelluksen erilaisia ilmoituksia, esimerkiksi imuroinnin päättymisestä, pölysäiliön tyhjentämisestä tai siitä jos se on jäänyt jumiin ja tarvitsee apua.

Robotti-imuria voidaan käyttää myös ilman sovellusta ja sen verkko-ominaisuuksia, mutta tällöin siitä ei saa kaikkea hyötyä irti. Imuria voidaan ohjata myös Amazon Echo -älykaiuttimella.

Tietäväinen ympäristöstään

900-sarjan Roombat, kuten 966 ovat tietäväisiä ympöristöstään. Ne eivät lähde vain satunnaisesti liikkumaan ympäri kotia toivoen tekevänsä edes jonkinlaista imurointia, vaan hyödyntävät iRobotin iAdapt navigointia.

Roomba imuroi huoneen järjestelmällisesti, se muistaa mistä se on imuroinut ja mistä ei. Lisäksi Roomba palaa imuroimaan tiettyyn kohtaan, jos tämä on jäänyt sen mielestä epäsiistiksi. 966 tunnistaa myös rappuset, niistä se ei pääse tippumaan.

Omalla kohdallani Roomballa näyttäisi olevan lähes aina tietty järjestys miten se imuroi asuntoni. Roomba aloittaa olohuoneesta, jossa sen Home Base -lataustelakka on, tästä se jatkaa matkaansa eteiseen ja sieltä makuuhuoneeseen. Makuuhuoneesta Roomba palaa takaisin olohuoneeseen ja sieltä keittiöön. Roomban liikkeitä on mielenkiintoista seurata.

Siivusjälki

Niin, se kaikista tärkein. Kuinka hyvin Roomba hoitaa tehtävänsä?

– Faktahan on se, että robotti-imurit eivät korvaa tavallisia pölynimureita, mutta vähentävät huomattavasti niiden käyttöä. Sitten kun robotit osaavat kiivetä imuroimaan sohvaa ja siirtämään huonekaluja, silloi ne saattavat korvata tavalliset imurit.

Aluksi olin hieman epäileväinen robotti-imurin imurointijäljestä. Ensimmäisellä imurointikerralla kuitenkin hämmästyin kuinka hyvin se oli imuroinut ja kuinka paljon se oli kerännyt pölyä pölysäiliöön (se oli lähes täynnä!).

Vaikka tässä 966-mallissa ei ole Carpet Boostia, jolla se imuroi tehokkaammin matoilla, imuroi 966:kin mallikkaasti matot ilman, että niihin jäisi pölyä tai kissankarvoja.

Roomba käyttää imurointiin kumisia pölynkerääjärullia ja perinteistä imua, lisäksi siinä on sivujarha, jolla se saa kerättyä pölyä nurkista. Laitteesta ulostuleva ilma kulkee HEPA-suodattimen läpi.

Koska taloudessani on kotieläimenä kissa, on iRobot Roomba mainio apu pitämään pölyn poissa, Rooma imuroi noin 2–3 kertaa viikossa.

Robotin myötä olen huomannnut sisäilman laadun parantuneen.

Noin 52m² asunnon imuroimiseen robotilla menee noin 40 minuuttia – tavallisella imurilla tähän menee alta 20 minuuttia, joten ajallinen hyötysuhde ei ole kummoisempi. Tietysti robotti-imurin ideana on se, että se hoitaa imuroinnin sillä aikaa kun olet itse poissa kotoa.

Elämä robotin kanssa

Jotta robotti-imuri kykenisi imuroimaan huoneet ongelmitta, tulee isoimmat (ja pienemmät) tavarat kerätä pois sen tieltä. Usein nostan myös ruokapöydän tuolit pöydälle, ettei Roomba jää niihin loukkuun.

Lisäksi usein tarkastan, ettei mattojen kulmat ole koholla – Roomba tykkää syödä niitä.

Kaiken kaikkiaan iRobot Roomba 966 on oiva apu imuroimiseen, se ei kuitenkaan ole korvaamaton, eikä välttämätön.

 

Roombaa on helppo huoltaa. Kumiset pölynkerääjärullat saa irroitettua puhdistusta varten.

Roomban ulkokuori on pysynyt lähes uudenveroisena, reunoihin on toki tullut käytön myötä naarmuja.

Home-sovelluksella voi seurata mm. Roomban huoltotarvetta.

Sovelluksella näkee myös laitteen siivoushistorian alueen ja käyttöiän mukaan.

Jätä kommentti