Jutut Mielipide

Kaksi vuotta iPhone XR:n kanssa

Kaksi vuotta iPhone XR:n kanssa

Syyskuussa 2018 Apple julkaisi kolme puhelinta: iPhone XS, iPhone XS Max sekä edullisemman iPhone XR:n. Tässä blogikirjoituksessa kerron kokemuksia kyseisestä puhelimesta kahden vuoden ajalta. Luethan jutun myös Applen syyskuun 2019 julkaisutapahtumasta.

Päivitin tuolloin noin viisi vuotta käytössäni olleen iPhone 5S:n iPhone XR:än, joten harppaus uudempaan oli iso. Unboxauksen voit lukea täältä.

Yleistuntuma

Heti puhelinta pideltäessä, näkyy tuotteessa Applen panostus laatuun. Puhelin tuntuu kädessä jämäkältä ja viimeistellyltä. Äänenvoimakkuus -ja sivupainikkeet ovat juuri oikeassa kohdassa – toki tämä vaati alkuun totuttelua puhelimen isomman rakenteen takia.

Verrattuna iPhone 5S -puhelimeen, XR on sitä huomattavasti isompi ja painavampi – XR:n näyttö on 6.1 tuumaa (ns. edge-to-edge), kun taas 5S:n on vain 4 tuumaa.

Näyttö

Puhelimen Liquid Retina HD nimellä tunnettu näyttö on sen ehkä yksi puhutuimmista. Ei siksi että sen tarkkuus yltäisi yli Full HD:n, ei, sitä se ei ole.

Tämä 6.06 tuuman lähes koko etupuolen kattavan IPS LCD-näytön tarkkuus on 1792×828 pikseliä – eli alle Full HD:n. 326 ppi:n tarkkuus yltää kuitenkin Applen Retina-termiin, joka käytännössä tarkoittaa sitä, ettei silmä erota yksittäisi pikseleitä normaalista katseluetäisyydestä. Näyttö on identtinen vuotta uudemman iPhone 11 kanssa.

Näyttö ei ole huono. Se toistaa värit hyvin ja se on odotettua tarkempi, vaikka paperilla sen tekniset ominaisuudet eivät päätä huimaa. Koska kyseessä on LCD-näyttö, se ei esimerkiksi OLEDin tapaan toista mustaa täysin mustana, pimeässä tämän erottaa hyvin, päivävalossa ei niinkään.

Kamera

Erona tuolloin julkaistuihin XS ja XS Max -puhelimiin, XR-mallista puuttuu kaksoiskamera. 12 megapikselin pääkamera on kuitenkin sama mitä muissakin (ilman toista kameraa).

Uudempien iPhone-mallien tavoin XR kykenee ottamaan pääkameralla portrait-kuvia, mutta ainoastaan ihmisistä. Näiden kuvien bokeh-efekti tuotetaan tekoälyn avulla.

Normaalissa kuvaustilassa nappaa hyvin yksityiskohtia ja värejä. Myös liikkuvista kohteista voi saada onnistuneita otoksia.

Pimeässä kameralla on ajoittaisia vaikeuksia.

Face ID

Tavallista sormenjälkitunnistusta XR:ssä ei ole, vaan tämä käyttää samaa vuonna 2017 esitellyn iPhone X:n Face ID -kasvojentunnistusta. Käyttömukavuudeltaan Face ID on huomattavasti parempi kuin Touch ID, jossa sormenjälkitunnistus ei aina ollut yhtä luontevaa.

TrueDepth-kamerajärjestelmän ansiosta etukamera kykenee luomaan kuviin syvyysefektiä (bokeh-efekti) ja mahdollistaa syvyysefektin monipuolisen muokkaamisen.

Akku pysynyt hyvänä

Puhelimen akku on pysynyt hyvässä kunnossa. Akun kunnoksi puhelin ilmoittaa reilun kahden vuoden jälkeen 92%, pudotusta on siis vain 4%/vuosi.

On hyvä muistaa että teknisesti älypuhelimien akut ovat lähes samanlaisia, joten akun pitkäikäisyyteen vaikuttaa mm. lataustavat ja yleinen käyttö.

iPhone XR vuonna 2020

Vaikka Apple julkaisi uudet iPhonet lokakuun julkaisutapahtumassa, pysyy XR vielä Applen valikoimassa kuten myös viime vuoden iPhone 11.

iPhone XR:n ominaisuudet ovat vielä vuonna 2020 riittävän monipuoliset, ainoaksi kompastuskiveksi osoittautuu kameran hämäräkuvausominaisuudet, vuotta uudemmassa 11-mallissa tämän pitäisi olla parempi.

Kameraominaisuuksien erot voit katsoa alla olevasta taulukosta.

iPhone 12 vs iPhone 11 vs iPhone XR kamera
Vertailussa eri mallien kameraominaisuudet. Kuvankaappaus Applen sivuilta.

Jätä kommentti

Yksi kommentti

  • Tuosta XR mallista en olekaan kuullut. Puolisollani oli tuo iPhone XS Max ja hän oli siihen todella tyytyväinen. Olen hieman miettinyt nuorimmaiselleni ensimmäistä puhelinta ja sen täytyy olla joku edullisempi malli sillä hän on aika huolimaton. Lisäksi näyttö varmaankin tarvitsee panssarilasin säilyäkseen edes jonkun aikaa naarmuitta neidin menossa mukana.