Jutut

Facebook tuntee sinut, mutta kuinka hyvin?

Facebook login
Facebook on ylivoimainen väline yhteydenpitoon

Facebook, kuten moni muukin palvelu seuraa käyttäjiensä toimintaa hyvin tarkasti. Esimerkiksi Facebookissa ja verkkosivuilla olevat harmittoman näköiset Tykkäys-painikkeet voivat olla avaintekijä seurannalle.

Se mistä Facebookissa/sen kautta tykkäät, millä verkkosivuilla surffaat (riippuen onko niihin asetettu Facebookin liitännäisiä), mitä luet eniten uutisvirrastasi jne. mm. näiden mukaan se pyrkii tarjoamaan sinulle kohdennettua mainontaa, joka on usein todella tehokasta.

Jos Facebook sen mahdollistaisi, pystyisi se ennustamaan esimerkiksi pariskunnan eron jopa kuusi kuukautta ennen tämän tapahtumista.

Faktat, fiktiot ja salaliittoteoriat

Verkossa liikkuu runsaasti erilaisia huhuja ja salaliittoteorioita. Joidenkin mukaan esimerkiksi Facebookin sovellus kuuntelisi käyttäjiään (esimerkiksi käytyjä keskusteluja)  ja sen mukaan kohdentaisi sisältöä – nämä väitteet menevät jo yli ymmärryksen, joten niihin ei välttämättä tarvitse uskoa.

Tehokas ja hyödyllinen

Vaikka Facebookin tarkka käyttäjätuntemus vaikuttaisi epämiellyttävältä, on Facebook kuitenkin ylivoimainen viestintäväline ja markkinointikanava niin yksityisille henkilöille kuin yrityksille. Palvelun tarjoamat hyödyt peittoavat sen tietyt haitat, jotka riippuvat täysin sen käyttäjistä. Lisäksi Facebook on vuosien mittaan parantanut mm. tietoturvaansa ja sisällön suodattimia, jolloin palvelussa törmää yhä harvemmin ns. “huijausmainoksiin”.

Itse (kuten sadat muut miljoonat) olen Facebookissa juuri yhteydenpidon takia, olisi vaikeaa ajatella elää ilman sitä.

Jätä kommentti

Yksi kommentti

 • Erosin Facebookista poistamalla tilin tänä vuonna. Nyt jo neljä kuukautta ilman.

  Miksi mniun, tai jonkun muun pitäisi tietää, mitä tämä, tämä, tämä, tämä tai tämä henkilö tekee? MIksi jonkun pitäisi tietää missä kaupassa shoppailen, mitä musiikkia kuuntelen, missä keikoissa käyn, mistä tykkään ja mitä vihaan – tai mille nauran. Miksi minun pitäisi tietää vastaavaa tietoa heistä?

  Jos joku haluaa tuntea minut paremmin, soita ja kysy, sovi tapaaminen vaikkapa kahvilaan!

  “Itse (kuten sadat muut miljoonat) olen Facebookissa juuri yhteydenpidon takia, olisi vaikeaa ajatella elää ilman sitä.”

  En ole Facebookissa ja komminikointini ei ole vaikeutunut. Et tarvitse Facebookia perheen kanssa yhteydenpitoon. Yleensä. Jos perhe asuu muussa kaupungissa, minulla on ainakin liittymässä puhe- ja viestipaketti. Sama pätee kavereihin. Jos jollakin ei ole varaa vastaaviin paketteihin tai liittymän käyttöön käytön mukaan, minulla on myös sähköposti tai Hangouts. Hangoutsilla on mukavaa pitää yhteyttä ulkomailla asuviin ja muihin, jotka omistavat tämän palvelun Suomessa.

  Otan vastaan myös Postin kautta lähetettäviä kirjeitä (kirje ja postimerkki vaaditaan). Minulle voi myös tulla kylään. En tarvitse Facebookia mihinkään. Kyllä, on mahtavaa seurata suosikkiartisteja ja -sivuja, mutta on muitakin toimivia tapoja tehdä se. Ryhmät? Moni käyttää niitä esim. tavaran myyntiin. Tavara myy myös Tori.fi:ssä. Kun poistuin Facebookista, tajusin, että sosiaaliset tilanteet löytyvät muualtakin kuin Facebook.comista. Olen alkanut juttelemaan oikeassa elämässä, oikeissa tilanteissa.

  Suurin osa Facebookista ei välitä tuon taivaallista sinusta. He pitävät sinua kavereina, jos sattuisit jotain tykkäämään, ja sinä tykätessään toivot että tämä korvataan jollakin aikataululla. Yhdellä oli tuhat kaveria palvelussa ja profiilikuvassa 343 reaktiota. Miksiköhän? On järkevää lisätä ihmisiä, joita ei edes hyvin tunne – moni painaa Vau, Tykkää, Ihastu ihan vain painamisen ilosta – sitä on tehty vuosia. Ihmiset on niin koukussa someen, että eivät enää osaa puhua bussissa vieressä istuvalle!

  Minä en ole sellainen. Minulla ei ole sometilejä. Minulla on silti kaikki tarpeellinen.
  Hyvä elämä ei tarvitse tiliä johonkin palveluun. Hyvä elämä on tässä ja nyt.
  Ja se on ilmaista nyt ja tänään. Rekisteröidy jo tänään.