Jutut Maailmalta Mielipide

Sosiaalinen media murroksessa

Sosiaalinen media on eräänlaisessa murroksessa.

Muutama vuosi sitten Facebookin omistama Instagram alkoi rankalla kädellä kopioiman Snapchatista tuttuja toimintoja, kuten Story-toiminnon filttereineen. Samainen toiminto on löytänyt tiensä myös Facebookiin, WhatsAppiin sekä YouTubeen.

Twitter nosti muutama kuukausi sitten 140 merkkirajan 280 merkkiin. Osa tykkäsi uudistuksesta, osa taas ei. Joidenkin mielestä isompi merkkimäärä ei sovi Twitterin kaltaiselle “hektisen median” palvelulle. Moni oli jo pitkään toivonut twiittien muokkaustoimintoa, ilmeisesti Twitter näki merkkimäärän nostamisen tärkeämpänä.

Muutama vuosi sitten Twitter vaihtoi suosikki-painikkeen tykkäykseksi, tämäkin herätti käyttäjissä monenlaisia tunteita.

Facebook sosiaalisen median kaatopaikka?

Facebookissa olen huomannut, että palvelu näyttää minulle kaikkea muuta, kuin kavereiden päivityksiä. Silloin kun kohdalleni sattuukin kaverin päivitys, on se vähintään viikon vanha vaikka tuoreimpiakin olisi saatavilla.

Tuntuu siltä, että Facebookista on muodostunut eräänlainen kaatopaikka: siellä on pakko olla ja sinne on pakko päivittää, mutta käyttäjät ja sisältö eivät kohtaa, paitsi rahan avulla.

Facebook on huhujen palaamassa “juurilleen”, joka teoriassa tarkoittaisi käyttäjien parempaa huomioimista. Nykyinen kehitys ei ole kestävää.

Palvelu on tammikuussa uudistamassa/uudistanut algoritmejaan, jossa vähennetään yritysten näkyvyyttä palvelussa. En tiedä, mitä Facebook tällä uudistuksella ajaa takaa, haluaako se yksinkertaistaa käyttäjien feediä, vai haluaako se yritysten käyttävän entistä enemmän palvelussa mainostamiseen.

Palvelu tietää mitä haluat nähdä?

Tämä on ärsyttävin ilmiö mitä tiedän. Facebookin lisäksi Instagram on muuttanut kronologisen uutisfeedinsä algoritmien varaan. Itse haluan nähdä sisällön aikajanana, eli sen mukaan mihin aikaan se on julkaistu. Myös Instagramin puolella minulla menee iso osa päivityksistä ohi, palvelu tarjoaa jatkuvasti vanhoja päivityksiä.

Facebookin puolella päivitykset ovat vielä mahdollisia nähdä myös kronologisessa järjestyksessä, tämä vaatii muutaman ylimääräisen klikkauksen.

Demonetization ongelma YouTubessa

Demonetization, eli kaupallistamisen peruuntuminen on ollut YouTubessa videotekijöiden ongelmana. Kyseessä on siis ilmiö, jossa kanavalla ei näytetä mainoksia, vaikka se oltaisiin kaupallistettu. Ongelma on esiintynyt mm. videoissa, joissa kritisoidaan tuotetta jonka mainos on sattumalta nähty videon alussa. Kaupallistaminen on ollut automaation käsissä vuodesta 2012.

Useat mainostajat ovat lähteneet YouTubesta ongelman takia. Lisäksi mainos koetaan joutuvan huonoon valoon, mikäli mainos on esiintynyt sopimattoman sisällön yhteydessä – siitä en ole varma, kuinka paljon mainostajilla on valtaa valita millaisissa videoissa mainos voi esiintyä.

Kyseessä on siis melkoinen soppa, jota Google yrittää korjata.

Muutos parempaan

Sosiaalinen media on eräänlaisessa murroksessa. Palvelut pyrkivät kuuntelemaan entistä enemmän käyttäjien mielipiteitä ja tuomaan myös enemmän monipuolisuutta.

Jotkut uudistukset voivat olla vain hetkellisiä uudistuksia, etenkin YouTubessa Google testaa usein uusia ominaisuuksia vain tietyillä alueilla, ennen kuin se tuo ne maailmanlaajuisesti kaikkien saataville.

Jätä kommentti

Yksi kommentti