Jutut Maailmalta Mielipide

Onko pystysuuntaisissa videoissa tulevaisuus?

IGTV
IGTV haastaa YouTuben pystysuutaisilla videoilla.

Facebookin omistama Instagram julkaisi uuden IGTV-palvelunsa. Palvelu kilpailee suoraan videopalvelujätti YouTuben kanssa.

IGTV:n merkittävin ero YouTubeen on se, että videot ovat pystysuuntaisia, palveluun ei (saa) ladata vaakasuuntaisia videoita, videot voivat olla enintään tunnin mittaisia.

Pystysuuntaisen videon isompaa tuloa on ennustettu jo useampi vuosi. Pystysuuntaisten videoiden haasteena on kuitenkin se, että niihin ei saada mahtumaan yhtä paljoa informaatiota mitä “tavallisiin” vaakasuuntaisiin videoihin ilman kompromisseja.

Instagramilla ilmoitti uuden palvelun julkaisutilaisuudessa, että Instagram-palvelulla on nykyään yli miljardi käyttäjää, joten IGTV:hen sen luulisi saavan käyttäjiä.

Yksinkertainen sovellus

Nopealla kokeilulla IGTV vaikutti toimivalta konseptilta. Vielä näin alkuun osa videoista oli vain rajattuja versioita tavallisista 16:9-videoista. Osa etenkin YouTubesta tutuista sisällöntuottajista luo luo palveluun Instagram Storiesin-kaltaisia lyhyehköjä päivitysvideoita.

Sovellus on melko helppokäyttöinen ja yksinkertainen. Se on jaettu 4–5 eri osioon: Sinulle-osiossa näytetään sinulle suunnattua sisältöä sen perusteella keitä seuraan Instagramissa, Seurataan-osio näyttää nimensä mukaan tuoreimmat videot, Suositut kerää yhteen suosittuja videoita, Jatka katsomista -osiossa voit katsoa keskeneräiset videot loppuun.

Palvelu ei sinänsä anna niin isoa tai samankaltaista näkyvyyttä videoille mitä YouTube – on kuitenkin hyvä muistaa, että palvelu on vasta ensiaskeleissa ja se toivon mukaan kehittyy käyttäjiltä saatujen palautteiden mukaan.

Sisältö vielä keskinkertaista

Heti sovellusta avattaessa huomasin, että sisältö oli pitkälti suosittujen “somejulkkisten” tuottamaa, eli täysin vakavasti otettavaa sisältöä sieltä ei juurikaan löytynyt. On selvää, että Instagram pyrkii saamaan nuoria palvelun ääreen juuri näiden tuottajien myötä – tämä saattaa karsia IGTV:n uskottavuutta varttuneiden silmissä.

Unbox TherapyAika näyttää miten IGTV kehittyy. Voi olla että sen kohtalo on samanlainen, mitä esimerkiksi videopalvelu Vesselillä, joka suljettiin vain vuosi palvelun avaamisen jälkeen Verizonin ostaessa sen.

IGTV on kuitenkin Facebookin palvelu, jolla on jättimäiset resurssit sen markkinointiin ja kehittämiseen.

Mutta palataan otsikossa olevaan kysymykseen: onko pystysuuntaisissa videoissa tulevaisuus?

Pystysuuntaiset videot tulevat kilpailemaan vahvasti “perinteisen” vaakasuuntaisen videoformaatin kanssa, sisällön mukaan voivat jopa korvata etenkin sosiaalisessa mediassa olevan videosisällön.

Sovellus on saatavilla AppStoresta ja Google Playsta.

Facebook/Meta sulki erillisen IGTV-sovelluksen alkuvuodesta 2022 ja osittain yhdisti sen Instagram-sovellukseen.

Jätä kommentti