Jutut Mielipide

Firefox Quantum – entistä nopeampi tulikettu

Mozillan kehittämän Firefox-verkkoselaimen uusin versio 57, eli Firefox Quantum toi tulikettuun enemmän nopeutta, vakautta sekä uudistetun ilmeen.

Uusi Firefox Quantum on Mozillan mukaan aiempaa versiota kaksi kertaa nopeampi, turvallisempi ja käyttää 30% vähemmän muistia mitä Google Chrome – Chrome on tunnettu pitkään raskaana ja muistisyöppönä selaimena. Firefox on myös hivenen kilpailijaansa nopeampi, nopeuserot ovat kuitenkin millisekunteja.

Verrattuna esimerkiksi Microsoft Edge-selaimeen, tuntuu uusi Firefox raikkaalta ja nopealta – Edgen selaimen kiusana on jo pitkään ollut usein ilmenevät jumitukset ja sivujen latautumiset “tyhjinä”. JavaScriptien latautuminen ei ole Firefoxille ongelma.

Käyttäjälle näkyvin muutos (nopeuden lisäksi) on sen uusi käyttöliittymä, josta jo muutaman kerran edellä jo mainitsin. Uusi, moderni ja minimalistinen käyttöliittymä on helppo omaksua – etenkin erilaiset yksityiskohtaiset animoinnit selaimen ulkoasussa tuovat sitä jotain.

Quantum-tulikettu tuo Edgestäkin tutun Screenshot-toiminnon, jolla voit ottaa ruutukaappauksen verkkosivusta tai jostain sen tietystä kohdasta. Ruutukaappauksen voit jakaa helposti haluamallasi tavalla.

Kelpo päivitys

Versio 57 on erittäin toivottu päivitys Firefoxille. Uusi Quantum-selainoottori (mistä selainversio on saanut nimensäkin) tuo selaimeen aiempaa enemmän puhtia.

Myös selaimen käyttämä entistä pienempi muistimäärä on tervetullut uudistus – tästä voisi Chrome ottaa mallia. Firefoxin tyylikkään tumma ulkoasu on ilo silmälle.

Omien testien perusteella Quantum tuo selkeää nopeutta selaimeen aiempia versioita nähden. Tavallisen ihmisen selainkokemus tuskin muuttuu merkittävästi, mutta ainakin nopeammaksi.

Jos sinulla ei ole Firefoxia, lataa ja kokeille sitä!

 

Jätä kommentti