Jutut

Käyttääkö verkkosivusi vielä suojattua yhteyttä?

HTTPS

Tämän vuoden alussa monet selaimet, kuten esimerkiksi Google Chrome alkoivat varoittamaan verkkosivujen suojaamattomista yhteyksistä.

Mikä on suojattu yhteys?

Suojattu HTTPS-yhteys on HTTP- ja TLS/SSL-protokollan yhdistelmä, jota käytetään tiedon suojattuun siirtoon. Näiden protokollien yhdistelmästä muodostuvaa https-yhteyttä on käytetty jo vuosia mm. maksunvälityksiin. Yhteyden käyttö on yleistynyt viime vuosien aikana.

Miksi se on niin tärkeä?

Etenkin suosituimpien selainten teettämä painostus pakottaa verkkosivuja hankkimaan suojatun yhteyden, mutta se on pelkästään positiivista. Ilman tätä, monet verkkosivustot eivät todennäköisesti koskaan siirtyisi https-yhteyteen. Selainten tekemä painostus muovaa internetistä askeleen turvallisemman, ainakin tiedonsiirrossa. Lisäksi Google merkitsee hakutuloksissaan nämä verkkosivustot ei turvallisiksi, jotka eivät käytä suojattua yhteyttä tai tarjoa sellaista.

Mistä tunnistan suojatun yhteyden?

Suojatun yhteyden tunnistat mm. lukko-kuvakkeesta.

Monet selaimet näyttävät osoitepalkin vieressä lukko-ikonin tai muun vastaavan silloin kun yhteys on suojattu. Tätä kuvaketta klikkaamalla näet yhteyden tarkemmat tiedot.

Suojatun yhteyen saat helpoiten domainisi palveluntarjoajalta. Jotkut palveluntarjoajat tarjoavat ilmaisen suojatun yhteyden käyttäen Let’s Encrypt palvelua. Maksullisien https-yhteyksien hinnat lähtevät noin 30 eurosta per. vuosi, riippuen palveluntarjoajasta.

Jätä kommentti