Jutut Vinkit

Käyttöjärjestelmän asennus Raspberry Pi:lle

Raspbianin asennus Raspberry Pi:lle.
Raspbianin asennus Raspberry Pi:lle onnistuu helposti!

Raspberry Pi -tietokoneelle on saatavilla useita eri käyttöjärjetelmiä, suurin osa niistä ovat Linux-distroja. Tässä kirjoituksessa käydään läpi Debian Linuxiin pohjautuvan Raspbian-käyttöjärjestelmän asennus Raspberry Pi 3 -tietokoneelle, tämä vie käytännössä alle puoli tuntia.

Käyttöjärjestelmän asentamiseen tarvitset

Raspbianin asentaminen on erittäin helppoa, eikä se yksinkertaisimmillaan vaadi tuntemusta Linux-jakeluista. Asentamisessa käytetään erillistä Etcher-työkalua, se on saatavilla Windowsille, macOSille ja Linuxille. Työkalun voit ladata osoitteesta etcher.io.

Ensimmäiseksi suosittelen lataamaan ilmaisen Raspbian-jakelupaketin (suora linkki Zip-tiedostoon), pakattuna se vie noin 1,6 Gt, purettuna pakettina noin 4,9 Gt. Tämän jälkeen lataa ja asenna Etcher-työkalu, joka on myös ilmainen.

Kun Etcher-työkalu on asennettu ja Raspbian-jakelupaketti ladattu ja purettu ZIP-paketista, voit asettaa muistikortin tietokoneeseesi.

Avaa Etcher-työkalu, klikkaa Select image -painiketta ja valitse aiemmin ladattu ja purettu Raspbian-jakelupaketti, yleisesti se on nimetty muodossa vuosi-kuukausi-päivä-raspbian-stretch.img, eli tässä tapauksessa 2017-11-29-raspbian-stretch.img.

Etcher tunnistaa automaattisesti tietokoneeseen liitetyn muistikortin, jos kuitenkin olet liittänyt muita tallennusmedioita, varmista että juuri oikea sijanti on valittuna (esim. SD Card Reader).

Kun kaikki on valittu, klikkaa Flash!-painiketta, jolloin Raspbian “poltetaan” muistikortille. Tämä voi viedä muistikortista riippuen 5–10 minuuttia + validointi. Ohjelma ilmoittaa milloin toiminto on suoritettu loppuun.

Onnea, käyttöjärjestelmä on nyt asennettu!

Asentamisen jälkeen voit irroittaa muistikortin, liittää sen Raspberry Pi:hin ja käynnistää sen – se on käyttövalmis. Raspbianin oletuskäyttäjänimi on “pi” ja salasana “raspberry”, ilman lainausmerkkejä.

Vaiheet kuvina

Alla vielä kuvina prosessin eri vaiheet.

Etcher

Askel 1: valitse asennettava media.

Etcher

Askel 2: valitse kohde johon media asennetaan.

Etcher

Askel 3: median asennus.

Etcher

Asennuksen validointi.

Etcher

Kaikki valmista!

Jätä kommentti

5 kommenttia

  • Selkeät ohjeet joilla Raspbianin asennus kävi kätevästi. Kiitos!

    • Moi! On joo vielä hengissä, julkaisutahti nyt hitaampaa mutta uutta sisältöä on toki tulossa 🙂